Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán: a történelem kirúgta a hónunk alól a mankót

MTI|2012. aug 22. 10:17
[A+ A-]
Orbán szerint a magyar válságkezelés sikere példaértékű, mögöttünk kullog Nyugat-Európa, és Közép-kelet Európa is csak azért előttünk, mert a térség országainak szolidabb az államadóssága.
"Súlyos bajok adódnak abból, ha a magyarországi kormányzat és a külföldi magyar külképviselet-vezetők más-más kontextusban értelmezik munkájukat, Az természetesen nem várható el, hogy mindenki minden fontos dologról ugyanazt gondolja, de a kontextusnak, vagyis a kabinet és a külképviselet-vezetők értelmezési keretének azonosnak kell lennie", szabott irányt a magyar diplomáciának a nagykövetek értekezletén a miniszterelnök. Orbán Viktor 104 külföldi magyar misszióvezető előtt azt hangsúlyozta: a magyar külügyi állomány nem veszítheti el önreflexiós képességét, de jó eredményt csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni.

Kitért arra is: a misszióvezetőknek a következő években is arra kell készülniük, hogy az euróválság meghatározó eleme marad az európai politikának. Orbán Viktor egyúttal ismét bírálta az európai válságkezelést, mert azt szerinte a felelősség áthárítása és a döntések eltolása jellemzi. Ezzel szemben Magyarország "remekül teljesített", bizonygatta Orbán, akinek legnagyobb reménye, hogy a rossz európai válságkezelés nem húzza vissza az országot. "A magyar válságkezelés más természetű, mint amit Európa választott, a magyar rövidtávon is kecsegtet sikerrel, az európai pedig nem", fogalmazott. Szerinte a közép-európai is sikeresebb válságkezelés, mint a nyugati, a lengyelek, csehek és szlovákok kiugróan sikeresek, és Magyarországnak jó esélye van rá, hogy csatlakozzon hozzájuk. A másik három ország jelenleg azért áll jobban, mint Magyarország, mert náluk alacsonyabb az államadósság, és ez szélesebb manőverezési lehetőségeket ad nekik, vélekedett Orbán. (És valóban, a másik három államban növekszik a gazdaság, míg nálunk markánsan csökkent - az idei év első negyedében 1,7, a második negyedében pedig 1,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.)

Összességében - summázott Orbán - a "történelem kirúgta a hónunk alól azt a mankót", amely úgy szólt, hogy ha a magyarok olyat tudnak csinálni, mint a nyugat-európaiak, akkor olyan sikeresek lesznek, mint ők. Következésképpen a miniszterelnök interpretációjában nem attól lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem akkor, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket. "Ez az eddiginél sokkal kreatívabb munkát igényel a magyar külügyi állománytól", jelentette ki.

A kormányfő beszélt arról is: az országok vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy nemzetállami szinten is kifejlődjön a válság egy új típusa, a vezetők és a vezetettek közötti bizalomhiány, amely Brüsszel és a nemzetállamok polgárainak viszonyában már megjelent. Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell akadályozni, hogy az európai válságkezelés miatt az államadósság ismét növekedésnek induljon, ez a magyar érdekekkel szemben álló fejlemény lenne.

Hiszen a miniszterelnök szerint Nyugat-Európa azért sikertelenebb a válságkezelésben, mert a pénzügyi válságra olyan rövid távú választ adott, amely hosszú távú válságot idézett elő: engedte az államadósság megnövelését. Ha egy ország államadóssága 90 százalék felett van, az a "reménytelen kategória"; 70 százalék felett van a "veszélyzóna", Magyarország itt áll - mondta, hozzáfűzve, hogy az 50 százalék körüli vagy az alatti államadósság biztonságos.

Ami az állami pénzügypolitikát illeti: a tehermegosztás politikája nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, ezért az ország külképviselet-vezetőinek nem védekezniük kell, amikor erről beszélnek külföldön, hanem be kell mutatniuk a magyar értelmezési keretet, jelentette ki Orbán. A kormányfő ugyanakkor azt is mondta, hogy mivel az ország sikere nem átütő, nem nagymellénnyel kell képviselni a magyar válságkezelést, de kellő öntudattal vissza kell verni azokat a kísérleteket, amelyek válságkezelésünk fontos elemeit érintik. Továbbá vissza kell utasítani a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről felmerülő esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!