Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Brutális keresetcsökkenés: ennyit vett ki a zsebünkből az Orbán-kormány

nepszava.hu|2012. aug 22. 14:15
[A+ A-]
A nettó kerestek 1,6 százalékkal nőttek, míg 5,8 százalékos infláció dübörög. A legjobban még mindig a bankszektor fizet, erdőgazdálkodásra pedig senki ne adja a fejét. Közben szép lassan zsugorodik a versenyszféra.
Egyre vékonyabb az emberek pénztárcája - a gazdaság recesszióba süllyedése okán a kerestek is szépen sorvadnak. A családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó jövedelmek 2012 első félévében 1,6 százalékkal haladták meg az egyével korábban pénzeket. Miközben 5,6-5,8 százalékos infláció dübörög, azaz a magyarok zöme komoly reálkereset csökkenést kénytelen elkönyvelni.

A nettóbér - a nemzetgazdaság egészét nézve - 142,6 ezer forint körül mozog: majdnem 10 ezer forinttal kevesebb, mint decemberben. Nagyjából ugyanennyit vesztettek a versenyszféra dolgozói is, akik jelenleg 149,35 ezer forintot vihetnek haza, miközben a költségvetési szektorban dolgozóknak úgy 128 ezer forinttal kell megelégedniük (decemberben ők is szintén 10 ezer forinttal oszthattak be többet).

Ráadásul a kevesebb pénzt is egyre kevesebb ember kapja. Tény, hogy 2,663 millió ember dolgozott, addig most 2.692 millió ember fér hozzá a munkához - ám az "állományduzzadás" nagyrészt a közfoglalkoztatásnak tudható be. A versenyszféra viszont stabilan gyengül: az 1,831 millió alkalmazotti létszám 1,816 millióra szelídült. (Vélhetően a gazdasági recessziónak köszönhetően.)

A fizetési csúcstartó - miközben kirúgták a pénzintézeti alkalmazottak 11 százalékát, mintegy 3800 embert - még mindig a pénzügyi szektor, itt 301 ezer forintot visznek haza a munkavállalók, az információ-kommunikáció területén dolgozók ennél mintegy 50 ezer forinttal keresnek kevesebbet, de így is a fizetési dobogó második helyén állnak. Legcudarabbul az erdőgazdálkodási ágazat "robotosai" keresnek, havi járandóságuk a 80 ezer forintot sem éri el. A mezőgazdaság "napszámosai" úgy havi 103 ezer forinttal kénytelenek beérni, és ennyi jut az építőiparban dolgozóknak is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!