Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Phenjani útmutató

Népszava|2012. aug 23. 06:10
[A+ A-]
Állítólag az észak-koreai nagykövetek csodabogaraknak számítanak a nemzetközi diplomáciában. Még a kínai külképviselet-vezetők sem találják meg velük a közös hangot, mert a phenjani kollégák csak hazájuk sikereiről és persze a Kim család elévülhetetlen érdemeiről hajlandóak beszélni. Mindegy, hogy az emberek egy része éhezik, az országban szerintük mindenki boldog, minden úgy jó, ahogy van.

A magyar külképviselet-vezetők tegnapi értekezletén talán sok nagykövetünk agyán átsiklott a gondolat: szó ami szó, van mit tanulni az észak-koreai kollégáktól. Ők ugyanis szemrebbenés nélkül képesek a kormány álláspontját harsogni. Ez az, ami sok nagykövetünknek nem megy úgy, ahogy elvárnák tőlük: többen is elbuktak a vizsgán, nem teljesítették jól a házi feladatot. Igen, leckét is kaptak nagyköveteink a kormánytól, hiszen részletesen be kellett számolniuk arról, hogyan verték vissza a külföldi sajtó és politikusok "támadásait".

Orbán Viktor beszédében nem is annyira burkoltan dorgálta meg a súlyosan mulasztó nagyköveteket. Azokat, akik, nem hőzöngve utasították vissza a vádakat, vagy ahogy Orbán Viktor nem egyszer fogalmazott, "Magyarország bírálatát", hanem próbáltak diplomaták módjára szót érteni másokkal. Nyilván pontosan tudták, nem lehet védeni a védhetetlent. Ám mostantól stratégiát kell váltaniuk, bátor katonaként kell szembeszállniuk a bírálókkal, függetlenül attól, ők maguk mit gondolnak az adott ügyről. Önálló gondolatnak itt amúgy sincs helye.

Nem lesz könnyű dolguk, hiszen Orbántól útmutatást kaptak arra is, mit mondjanak a magyar gazdaság helyzetéről. Különösen a Nyugat-Európában szolgálatot teljesítő követeink dolga lesz nehéz, akiknek azt kell elmagyarázniuk vendéglátóiknak, hogy a magyar gazdaság nagyon erős, az 1,2 százalékos GDP-csökkenés valójában unortodox növekedés, s különben is, "Európa" vissza akarja vetni hazánkat a fejlődésben. Sajátos lesz például, amint a berlini nagykövet Angela Merkelnek az unió rendbetételére vonatkozó javaslatait "Hold-stratégiának" minősíti. Vagy éppen egy brüsszeli tanácsülésen egyik diplomatánk felszólal, s Orbán szavait idézve azt mondja, "ne beszéljünk tovább a Marsról".

Merthogy mi tudjuk, mi a megoldás, mindenki hozzánk akar majd igazodni. S amikor diplomatáink e szavakkal beszélnek a kormány világraszóló sikereiről, arra gondolhatnak, Phenjan talán nincs is annyira messze...