Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jogsértő közbeszerzés az elnöki hivatalban

Népszava|2012. aug 23. 05:10
[A+ A-]
Két és fél millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH), mert törvénybe ütköző módon akartak 180 millió forintot fizetni egy cégnek két érdemérem megtervezéséért és legyártásért - írta az index.hu. Közbeszerzési pályázat helyett ugyanis egyszerűen "megbeszélték a részleteket" az egyetlen meghívott tárgyalópartnerrel, a Metal-Art Zrt.-vel.
A szerződés 6 éves időtartama alatt az állam a Szent István Rend és Magyar Becsület Rend érméért fizetett volna, továbbá kitüntetésenként még 5 milliót, ha változtatni kellene valamelyik formáján.

A KEH azzal érvelt az ügylet mellett, hogy még 2006-ban kötöttek egy olyan keretszerződést, ami után csak a Metal-Art Zrt.-t hívhatták meg ajánlattételre, de szerintük egyébként se lehetett volna mást meghívni. Az érvelés szerint egyrészt "a történelmi előzményeinkkkel is tisztában kell lennie" a nyertes cégnek, így nyilvánvalóan csak magyar tulajdonú cég jöhetett szóba. Ráadásul mivel a Metal-Art a korábbi Állami Pénzverde jogutódja, ez "adminisztrációs könnyebbséget" is jelent, ha például régebbi kitüntetések nemesfémtartalmát kellene igazolni.

Ezen kívül az augusztus 20.-i díjátadás miatt is csúszásban voltak, pedig időben el kellett készülnie az első sorozatnak, hogy legyen mit átadni. A KEH szerint ilyen esetben "nemzeti érdek" a mielőbbi eredményes megoldás. A Metal-Art Zrt. egyébként az első Orbán-kormány házi sztrádaépítője, a becsődölt Vegyépszer egykori elnök-tulajdonosának, Nagy Eleknek az érdekeltségébe tartozik.

Mint megírtuk, korábban egy másik szervezet is "szabadon értelmezte" a közbeszerzés fogalmát. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. mintegy 600 milliós pályázatot írt ki úgy, hogy az múlt pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, a határidő pedig kedd volt; vagyis mindössze egy hosszú hétvége telt el a két időpont között. Az ügyben az LMP feljelentést tett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!