Előző
Következő
új cikk

Belföld

Itt az ingyen konzultáció

Népszava|2012. aug 23. 05:07
[A+ A-]
Becsapta a kormány a devizahiteleseket, a rokkantak, a kismamák és az özvegyek egy részét - állítják a szocialisták, akik ezért egy fordított konzultációt javasolnak Orbán Viktor miniszterelnöknek. A kormányfő kifejthetné véleményét többek között arról, miért maradnak hónapokig ellátás nélkül a rokkantak, vagy miért csökkentették felére a megváltozozott munkaképességűek özvegyi nyugdíját.
Fordított konzultációt ajánlanak a szocialisták Orbán Viktornak, olyat, ami nem kerül "egy huncut fillérbe sem" - jelentette be Korózs Lajos. Az MSZP szakpolitikusa szerint erre egyebek között azért van szükség, mert a miniszterelnök és kormánya becsapta a bajban lévő devizahiteleseket, a rokkant embereket, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülők egy részét. A költségekre nem véletlenül tért ki Korózs. A kormány legutóbbi nemzeti konzultációja 850, reklámozása további 300 millió forintba került az országnak. Az ellenzéki párt több kérdésre is várja Orbán Viktor válaszát - jelentette ki Korózs.

Miért csapták be a lakáshiteleseket?
A jelzáloghitelesek elhitték a kormánynak, hogy megmenti őket. Ám a késedelmes lakossági jelzáloghitelek aránya 2011-hez képest 23 százalékról 35 százalékra emelkedett úgy, hogy a hitelállomány jelentős mértékben csökkent. Ilyen helyzetben a bankok sem szívesen adnak kölcsönt lakásvásárlásra, igaz, ebben közrejátszik a romló gazdasági környezet is. Az eszközkezelő társaság egy fiktív szervezet, ahol gyakorlatilag semmilyen munkát nem végeznek. Híradásokból tudni, hogy eddig mindössze nyolc darab lakást vásároltak meg. Nincs már másra szükség, "csak 7992 lakás megvétele az év hátralévő négy hónapjában". Az ócsai lakópark sem készült el, bár az MSZP végig ellenezte a "szocgettó" megépítését - mondta Korózs.

Meddig maradnak ellátás nélkül a rokkantak?
Sok felülvizsgálaton már átesett, régi, vagy új ellátásra jogosult rokkantnyugdíjas hónapokig marad pénz nélkül. Vannak, akik május óta nem kapnak ellátást. Még mindig nem adott a kormány magyarázatot arra, van-e határozatot megállapító informatikai rendszere. Az ugyanis nemrég derült ki, hogy nem építették ki azt az ügyviteli, informatikai rendszert, amely rögzítené a rokkantsági felülvizsgálaton átesettek adatait, így például a járandóságuk mértékét. Nincs válasz arra sem, hogy az orvosi vizsgálat és az első kifizetés között hány nap telik el.

Miből éljenek az özvegyek?
A rokkantnyugdíjasok ellátásáról szóló változás az özvegyi nyugdíjakat is negatívan érinti. Azok az özvegyek, akik rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek, szeptember elsejétől az eddig özvegyi nyugdíjuknak ezentúl csak a felét kaphatják. Vagyis a házastársukat elvesztő megváltozott munkaképeségűek ellátása emiatt is több ezer forinttal csökken. A változás több ezer özvegyet érint.

Valóban indokolt a kismamák könnyebb kirúgása?
A veszélyeztetett terhesség idejére eddig táppénzt kapott a kismama, az új jogszabály szerint táppénz csak a betegség miatt keresőképtelenné válás idejére adható. Újdonság az is, hogy az a kismama, aki nem jelenti be, hogy terhes, elveszítheti a munkáját. Elveszik a kismama három évre szóló felmondási védelme is, ha a gyes letelte előtt visszamegy dolgozni. Hasonlóan járhat az a kismama is, aki részmunkaidős állásban szeretne dolgozni.

TASZ: korlátozzák a szabadságjogot

A miniszterelnöki rezidencia utcájának lezárása nem először veti fel a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását - mondta lapunknak a TASZ jogvédő civil szervezet programvezetője. Hegyi Szabolcs emlékeztetett, tavaly júniusban ugyanígy záratta le a TEK a Cinege utcát, mikor a rendvédelmi dolgozók terveztek tüntetést Orbán Viktor háza elé. Úgy vélte, a helyzet most annyival rosszabb, hogy még hosszabb időre, három hónapra zárták le "biankó" határozattal a környéket. Megjegyezte: nem lehet másra gondolni, minthogy a véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot akarták eleve korlátozni, pedig demokráciában nem szokatlan, hogy politikusokat politikai véleménnyel szembesítenek, akár az otthonuk előtt is. Tegnap a Szolidaritás Mozgalom aktivistái tüntettek a miniszterelnök XII. kerületi lakhelye közelében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!