Előző
Következő
új cikk

Belföld

2014: válasszon, ha bír

Népszava|2012. aug 23. 05:08
[A+ A-]
A választási regisztráció bevezetése alkotmányos jogfosztás, amelyet a Fidesz "izzadságszagú, erőltetett legitimációs érvekkel" igyekszik igazolni - mondta lapunknak a választási szakértő. A kormány által tervezett részletszabályok pedig csak súlyosbítanak a helyzeten, hiszen nemcsak a választójog gyakorlását, hanem már az előzetes regisztráció lehetőségét is korlátoznák. Kiderült az is: várhatóan épp az egyeztetés kikerülése érdekében egyéni indítványként adják be a javaslatot.
Gyakorlatilag már biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után szerepelni fog az előzetes feliratkozás rendszere a választási eljárásról szóló törvényben. Az utóbbiról szóló javaslatot azonban nem a kormány, hanem egy vagy több fideszes képviselő nyújtja be a parlamentnek - mondta el Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kossuth Rádióban ismerte el, hogy a jogalkotásra vonatkozó írott és íratlan szabályokat az őszi ülésszak elején ismét megsérti majd a Fidesz-KDNP, az egyéni képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslattal ugyanis megkerülik a társadalmi és szakmai egyeztetést. (Sarkalatos ügyekben kötelező lenne az egyeztetés - a szerk.)

Máig nem bocsátotta sem a nyilvánosság, sem az ellenzéki pártok rendelkezésére a Fidesz a szeptemberben nem csak benyújtandó, hanem elfogadni is tervezett választási eljárási törvényjavaslatot. Navracsics ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a kormány kér-e majd előzetes normakontrollt az ügyben, a különböző jobboldali médiumokban megjelent információkat megerősítve azt mondta: ha ilyen döntés születik, akkor minden további nélkül. "Rajtam nem fog múlni" - jegyezte meg.

Információk szerint egyébként a Fideszben vannak, akik megfontolásra érdemesnek találják, hogy az Alkotmánybíróság előzetes vizsgálatát kérjék. Ha ugyanis az Ab átengedi a jogszabályt, a fideszes informátorok szerint azzal az ellenzéket elcsitítják, ha viszont nem, akkor az egész ügytől el lehet tekinteni, és a kormányfőnek sem kell visszakoznia. Nem mintha Orbánt különösen érdekelné egy-egy jogszabály alkotmányellenessége, elég csak a bírói kényszernyugdíjazás ügyére gondolni.

Mint arról beszámoltunk: a kormányfő egy július végi rádióműsorban beszélt először arról, hogy bevezetik az előzetes feliratkozást 2014-től. Szavai szerint csak azok szerepelnek majd a választási névjegyzékben, akik jóval a voksolás előtt jelzik részvételi szándékukat, a feliratkozás határidejének elmulasztása pedig jogvesztéssel jár majd. Ez azt jelenti, hogy míg eddig a népesség-nyilvántartásban szereplő valamennyi választásra jogosult automatikusan felkerült a választási névjegyzékbe, és részt vehetett a választáson, addig a jövőben ezt csak az tehetné meg, aki egy meghatározott időpontig felveteti magát a listára. A feliratkozást elmulasztó állampolgárok nem szavazhatnak.

Eközben az is kiderült, hogy a kormány tervei szerint a választási irodákban lehetne feliratkozni a 2014-es választásokra. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy a járási hivatalok kapnak-e majd bármilyen szerepet a választási feliratkozás rendszerében, Navracsics elmondta: elképzeléseik szerint a választási intézményrendszer - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a választókerületekhez igazodna, és döntő részben nem a járási hivatali rendszerben működne, ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban még nem született végleges döntés.

"Annyi bizonyos, ha előírjuk a választópolgárok feliratkozását, akkor az államnak meg kell szerveznie, hogy mindenki a lehető legegyszerűbben intézhesse azt" - fogalmazott. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy amennyiben a választókerületekhez igazodva lehet majd feliratkozni, akkor nyilván az egyéni választókerületi választási irodákban szerveznék ezt. Ebből ugyanakkor országszerte összesen 106 lesz, magyarán mindössze ennyi hivatalban, hivatali időben, sok-sok kilométerre az otthontól és sok órás várakozással lehetne ezt megtenni.

A kormányzati tervek alapján az is előfordulhat, hogy a ma még polgármesteri hivatalokban működő települési, azaz helyi választási irodákra bíznák a regisztrációs feladatot. Legalábbis névleg, hiszen 2013 végéig a járási kormányhivatalok veszik majd át az eddig települési jegyzők hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek jelentős részét, köztük a választások lebonyolítását is.

Miután - információink szerint - feliratkozni a választást megelőző 55. napig lehet majd, a jelentkezést pedig a helyi választási iroda székhelyén, magyarán a járási kormányhivatalban minden munkanapon, az irodához tartozó további településeken pedig legalább heti két alkalommal kellene lehetővé tenni a választóknak, egyértelmű, hogy jelentősen nehezítenék a regisztrációs lehetőséget. A kormány döntése szerint ugyanis a fővárosi 23-mal együtt 198 járási hivatal jön majd létre, tehát a magyar választópolgárok nagyobb részének utaznia kellene majd a választójogosultsága fenntartásáért.

Jogfosztás és porhintés

Teljesen mindegy, milyen részletszabályokat találnak ki éppen, a választási regisztráció bevezetése, sőt, már magának az elvnek az alkalmazása is súlyosan alkotmánysértő, és politikai alapjogokat korlátozó intézkedés - mondta lapunknak Szoboszlai György választási szakértő. Az Országos Választási Bizottság politikailag elmozdított korábbi tagja szerint a feliratkozás ötlete kizárólag a Fidesz direkt érdekeit szolgálja, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy az Európában és így korábban hazánkban is vallott demokratikus normákat, illetve az általános választójog kitételét sérti, ha bármiféle aktivitáshoz kötik az alapjog gyakorlását.

Szoboszlai úgy fogalmazott: ha csak a szomszédba kell átmennie a választópolgárnak, és ezt akár még a választás előtti utolsó napig is megteheti, már azzal korlátozzák a választójogát. Az sem lehet jogállami megoldás, ha egy ingyenes válaszlevélben kellene majd feliratkozni.

"A feliratkozás ötlete színtiszta jogfosztás, szükségtelen és egyetlen törvényes indok sincs rá" - fogalmazott a szakértő. A népesség-nyilvántartás ma Magyarországon teljes és alapos, míg a kormánypártok által felemlegetett Egyesült Államokban például egyáltalán nem is létezik, így porhintés a máshol alkalmazott regisztrációs folyamatokkal való dobálózás. Szoboszlai nevetséges és erőltetett csúsztatásnak tartja a határon túli, új magyar állampolgárok névjegyzékbe-vételi kényszerét is, hiszen az összesen legfeljebb negyedmillió új szavazó miatt egyáltalán nem szükséges szétverni 8 millió "régi" választó jól működő rendszerét.

A szakértő szerint mindezekből látszik: "izzadságszagú, erőltetett legitimációs érvekkel" igyekszik igazolni ezt a lépést a kormány, holott egyértelmű: a választási regisztráció bevezetése már önmagában alkotmányos jogfosztás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!