Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bírói engedéllyel vonulhat a gárda

Népszava|2012. aug 23. 05:00
[A+ A-]
A három éve jogerősen feloszlatott Magyar Gárda bírói engedéllyel vonulhat fel szombaton a Hősök terén - tudta meg lapunk. A szélsőjobboldali szervezet születésnapi rendezvényét a rendőrség ezúttal is "biztosítja", holott a gárda legutóbb Cegléden borította fel a rendet, és a roma lakosság azóta is fegyegetve érzi magát. Az Amnesty International szerint a szombati esemény a rendőrség munkájának fontos próbája lesz.
Az országos főkapitány a ceglédi rendőri mulasztások kivizsgálását kérte, de roma jogvédők szerint érthetetlen, Devecser esetében ezt miért nem tette meg.

A Cegléden történt rendőri intézkedések kivizsgálását rendelte el Hatala József országos rendőrfőkapitány. A vizsgálat célja - mint Garamvölgyi László, az ORFK szóviővje közölte - a szakmai mulasztások feltárása. Ellentmondásos hírek jelentek meg ugyanis a szélsőjobboldali Magyar Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület által még múlt kedden "megszállt" városban történtekről: a jobbosok cigány támadást emlegettek, ám a szombat este helyszínre érkező rendőrök már nem találtak senkit, egy roma család házában azonban éles lőszert fedeztek fel - egy gárdista gázpiszollyal lövöldözött, állítólag menekülés közben szórt el éles lőszereket, melyek azóta is "kézről kézre" járnak. Ezekről a szóvivő nem beszélt, de azt mondta: a vizsgálatot 10 nap alatt kell lefolytatni, "de nem konkrét személy ellen" irányul. Az ORFK az eseményekről készült rendőri jelentéseket nézi át, és jelentik az eredményt a főkapitánynak.

A főkapitányon feltehetően nagy volt a nyomás, hiszen a közvélemény nem értette, két héttel a devecseri események után miért nem tesz semmit a kormány vagy a rendőrség a szélsőjobb megfékezéséért. Devecseren 200 rendőr biztosítása mellett "tüntethettek" a Jobbik fiókszervezetei - mintegy kétezren - a halálbüntetés visszaállítása mellett. A helyi romák házaira köveket, betondarabokat dobáltak, és a rendőrség akkor sem lépett közbe, amikor a radikálisok a rendőrkordont is elsodorták. Lapunknak Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója érthetetlennek nevezte, Devecser esetében miért marad el a vizsgálat, holott a tüntetők "a rendőrök szeme láttára" követtek el bűncselekményeket.

Ráadásul a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet, az Amnesty International és a demokratikus ellenzéki pártok is Pintér Sándorhoz fordultak a rendőri tétlenség ügyében, de a belügyminiszter - legalábbis nyilvánosan - nem szólalt meg sem Devecser, sem Cegléd után. A Hálózat tegnap a Belügyminisztériumban kívánta átadni Pintérnek a devecseri események kapcsán készült petícióját, melyet kétezren írtak alá. A petícióban a szélsőjobboldali provokációval szembeni azonnali intézkedést, a kormány határozott kiállását kérik.

Magyarország mindaddig nem tekinthető biztonságosnak, amíg a szélsőjobb menetrendszerűen felboríthatja falvak, városok életét: konkrét terveket, lépéseket várunk, hogy a jövőben a kormány hogyan próbálja mindennek elejét venni - mondta lapunknak Setét Jenő. Hozzátette: elég volt az üres politikai nyilatkozatokból, nemcsak a kormány, a parlamenti ellenzék sem elég erélyes. Közös politikai cselekdvésre van szükség, egyszerűen vonjanak kordont a Jobbik köré - tette hozzá. Setét bízik abban, hogy a ceglédi vizsgálatot a rendőrség Devecserre is kiterjeszti.

Erre azonban nem sok esély van az eddigiek alapján, ráadásul a Devecseren is vonuló Magyar Gárda szombaton szinte minden további nélkül megtarthatja rendezvényét a Hősök terén. Annak ellenére, hogy a Fővárosi Ítélőtábla három éve jogerősen is feloszlatta a szervezetet - a gárda azonban a régi nevével reklámozza az eseményt.

Mint a Belügyminisztériumtól (BM) megtudtuk: a rendezvényt egy magánszemély jelentette be még idén tavasszal. Lapunk a rendőrségtől azt kérdezte korábban, hogy engedélyezhették a feloszlatott szervezet rendezvényét, de mint a BM közölte, a BRFK "megtiltotta" annak megtartását, ám a szervező jogorvoslati kérelmet nyújtott be a bíróságra, amely hatályon kívül helyezte a tiltást. Vagyis, a jelek szerint hivatalosan, bírói engedéllyel vonulhat a szervezet. A tárca azt ígérte, "a szükséges létszámmal" lesz jelen a rendőrség, és "határozottan fellép minden jogsértő cselekedet ellen".

Csatáry marad őrizetben

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 16-ai végzésében meghosszabbította Csatáry László gyanúsított házi őrizetét abban a büntetőügyben, amelyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség jár el háborús bűntett miatt - közölte tegnap a Fővárosi Törvényszék. A bíróság döntése szerint a házi őrizet legfeljebb november 18-áig tart. A végzés nem jogerős. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kérte, hogy a bíróság további három hónappal hosszabbítsa meg a 97 éves férfi házi őrizetét.

A bíróság végzése szerint továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve jó egészségi állapotban lévő gyanúsított szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna. Horváth B. Gábor, Csatáry kirendelt védője az MTI-nek elmondta: a házi őrizet meghosszabbításáról szóló írásos határozatot sem ő, sem védence nem kapta még kézhez. Két napja az MTI - saját forrásra hivatkozva - azt írta, a bíróság nem hosszabbította meg a háborús büntettel gyanúsított férfi házi őrizetét.

Fidesz-Jobbik két jó barát

A hatóságok korábban is mintha vonakodtak volna határozottan fellépni a gárda ellen. Mostani "legalitásuk" sem teljesen váratlan, hiszen a Jobbikhoz köthető szervezet 2007-es megalakulásánál is számos Fidesz-közeli szereplőt találunk. Az év eleji Békemenet szervezésében is közreműködő, korábban a Fidesz kulturális tagozatában is tevékenykedő Bencsik András újságíró is segített a Magyar Gárda megalapításában. Erről Vona Gábor Jobbik-elnökkel konzultált "komolyabb formában", de korábbi állítása szerint "többekben megfogalmazódott az igény" egy nemzetvédő szervezet létrehozására. A Demokrata főszerkesztője egy akkori interjúban cáfolta, hogy militáris szervezetet hoznának létre, "még akkor sem, ha a gárda tagjaitól joggal várja el a közvélemény is, hogy olyan hazafias és férfias nevelésben legyen részük, amelyhez hozzá tartozik a lőfegyverrel, az utcai ütközéssel való megismerkedés is." Bencsik elmondta, a gárda becsületkódexében szerepel, hogy tartózkodni kell az erőszaktól, ahogyan szerinte - élettársa, Takács Zsuzsa által tervezett - fekete egyenruhájuk és mellényük sem félelemkeltő, hanem "divatos".

Ugyan Bencsik szerint sosem beszélt a gárdabeli szerepvállalásáról Orbán Viktorral - "miért beszéltem volna?" -, ahogyan állítólag a ma fideszes országgyűlési képviselő Wittner Mária sem kapott soha szemrehányást a pártból, vagy annak vezetésétől, hogy 2007. augusztusában a gárda "zászlóanyjaként" vett részt a szervezet első, budai Várban tartott tisztavatásán. Nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő embereknek írta le a gárdistákat, "akik a szeretet láncával fogtak össze a Sátán", vagyis a baloldali kormány és a kommunizmus ellen - Wittner szereplése után a Fidesz sajtóosztálya szűkszavúan annyit közölt, a párt nem tudott arról, hogy Wittner felszólal a rendezvényen. Für Lajos, az Antall-kormány volt honvédelmi minisztere ugyancsak jelen volt az alakulásnál, ő adta át a tiszteknek a megbízóleveleket. De a 2009-es jogerős feloszlatás után tartott újjáalakuláson a gárda egyenruháját is felvette, és "a magyarság legnagyobb csodájának" nevezte a gárda létrejöttét. Ebből családi konfliktusa is lett, hiszen lánya, Ágnes, akkoriban még a fideszes Deutsch Tamás felesége volt, ám Deutsch nem értett egyet Für gárdabeli szerepvállalásával, amit viszont az após 2008 májusában megbocsáthatatlannak nevezett.

Pedig akkor már a Magyar Gárda betiltása ellen indított per is folyamatban volt: ugyan az ügyészség még 2007. decemberében beadta keresetét a szervezet felszámolását kérve, három hónap telt el az első tárgyalásig. Az is rögtön botránnyal indult, hiszen a tárgyalóterembe való belépést a gárdisták sorfallal akadályozták. Sőt, az ügyet tárgyaló Öcsödi Ágnes bírónőt megfenyegették, aki emiatt­ elfogultságot jelentett be, és új bírót kell kijelölni: innentől az ügy fél évig állt. Az újonnan kijelölt bíró, Pataki Árpád végül két tárgyalási nap alatt ítéletet hozott. 2008 végén kimondta, hogy a két szervezetre - a gárda egyesületre és a mozgalomra - leginkább a szimbiózis kifejezés illik. Az egyesület azzal, hogy létrehozta a mozgalmat, olyan tevékenységnek adott teret, amely Tatárszentgyörgyön jogszabályba ütköző gyűlést tartott, és a "cigánybűnözés" kifejezést állították rendezvényeik­ középpontjába, így sértették a romák emberi méltóságához való jogát. A gárdáról kialakult az a kép is, hogy rendfenntartó erő, ami alkotmányosan nem elfogadható. A Fővárosi Ítélőtábla az első fokú döntést 2009. júliusában hagyta helyben.

Cegléd: megoldási terv készül

A Cegléden kialakult helyzet, az ottani problémák megoldására a helyi önkormányzat a rendőrséggel együttműködve a következő napokban tervet dolgoz ki - mondta a város polgármestere. Földi László (Fidesz-KDNP) az őt érintő bírálatokra nem kívánt reagálni. "Korábban is elmondtam, hogy a rend fenntartása a rendőrség kötelessége és feladata. A rendőrséggel együttműködve a következő napokban olyan megoldási tervet dolgozunk ki, amely hosszú távra megoldhatja a problémákat. Természetesen a sajtót erről megfelelően informálni fogjuk" - tette hozzá.

A Pest Megyei Rendőrkapitányság közleményében azt írta: Cegléden szombat este óta fokozott a rendőri jelenlét, melynek köszönhetően sem a hosszú hétvégén, sem a mai napon nem történt rendkívüli esemény. A rendőrség munkatársai folyamatosan fenntartják a közrendet és a közbiztonságot, amennyiben indokolt, úgy megerősítő erők mennek a településre. Újabb demonstrációról nincs tudomása a rendőrségnek, azonban a hatóság minden törvényes eszközzel és a rendelkezésre álló erővel határozottan fellép valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben. A településen kiemelt bűncselekmény, rendkívüli esemény, támadás nem történt.

Amnesty: fontos próba a rendőrségnek

A szombatra tervezett "gárdatüntetés" a rendőrség munkájának fontos próbája lehet. Próbája annak, hogy képesek-e a rendfenntartó szervek a biztonságot és az emberi méltóság védelmét mindenki számára egyenlően garantálni - írta lapunknak küldött válaszában az Amnesty International (AI). Mint közölték, a meghirdetett rendezvény lehet törvényes, ha azt nem a feloszlatott, hanem egy másik szervezet, illetve egy magánszemély jelenti be, békés és nem jogsértő céllal. A rendőrség azt csak abban az esetben tilthatja meg, ha a rendezvény népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A rendezvénnyel kapcsolatban azonban óriási felelőssége van a rendfenntartóknak, mert ha annak során bármilyen formában megvalósul a közösség elleni izgatás, vagy más bűncselekmény, bűncselekményre felhívás, valamint mások jogainak és szabadságának korlátozása, akkor kötelesek közbeavatkozni, és szükség szerint azt feloszlatni.

A szabálysértési törvény szerint, ha valaki "nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről - annak jellegzetes tulajdonságai miatt - bíróság által feloszlatott egyesület egyenruhája, formaruhája ismerhető fel, szabálysértést követ el". A rendvédelmi szervek tétlensége vagy nem megfelelő fellépése komoly veszélyekkel járhat, ahogy azt az augusztus eleji devecseri példa is mutatta, mikor a cigányellenes uszító beszédeket követően kövekkel dobálták meg a romák házait, és csak a szerencsének köszönhető, hogy csak könnyebb személyi sérülés történt.

A társadalom, és kiváltképp a politikusok felelőssége pedig, hogy kinyilvánítsák - ugyan elvileg legális lehet a gárda utódszervezeteinek rendezvénye -, a mások etnikai alapú megbélyegzését és kirekesztését hirdető megmozdulásokat nem tekinthetjük egy demokratikus jogállamban legitimnek, nem tolerálhatjuk. Különösen fontos lenne, hogy a kormány tagjai és más politikusok is egyértelműen és határozottan felszólalnának mindenféle előítéletes és uszító jellegű megnyilvánulás ellen - írta az AI.

A Magyar Gárdát a bíróság 2009-ben jogerősen feloszlatta, azonban az ugyanabban a kirekesztő szellemiségben működő utódszervezeteinek és a hasonló csoportoknak a félelemkeltő fellépése a mai napig súlyos károkat okoz a társadalom békéjében, elég ha csak a közelmúltbeli devecseri, ceglédi vagy a tavalyi gyöngyöspatai eseményekre gondolunk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!