Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Budai Gyula öt tehénnel kocogott le vidékre

MTI|2012. aug 23. 13:08
[A+ A-]
Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára öt tehenet adott át felső-kiskunsági gazdáknak szerdán a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán.
"Az öt, kitűnő állapotban lévő állat felajánlásáról egy levélben értesítettek, amely után felkértem Balogh József képviselőtársamat, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnökét, hogy keressen tanyán élő, fiatal gazdákat, akiknek az állatokat ajándékba adhatjuk", mondta Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az állatok átadását követő sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta: regisztrált állományról van szó, a sorsolás után átadott vemhes tehenek és üszők után a jövő évtől állattenyésztési támogatást igényelhetnek a gazdálkodók, amely állatonként 40-45 ezer forintot is elérhet évente.
Budai Gyula beszámolt arról, hogy az augusztus 31-én záruló nemzeti tanyafejlesztési program idei pályázataira óriási az érdeklődés. A közel 300 ezer, tanyán élő ember életkörülményeinek segítésére 2011-ben 1 milliárd forintot, 2012-ben 1,5 milliárd forintot, 2013-ban pedig 2 milliárd forintot biztosít a kormány, tisztán nemzeti forrásból.

Balogh József országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere reményét fejezte ki, hogy a tanyafejlesztési támogatásoknak köszönhetően egyre többen fognak a magyar hagyományokat ápoló tanyavilágban élni és termelni.

Gonda Imre szabadszállási gazda elmondta: nagyon nehéz a tanyasi élet, ezért minden kis támogatást nagyon megbecsülnek, az ajándékba kapott tehén a tizenegyedik lesz az állományában. Borjút nevelnek, mert a tej felvásárlási ára nem fedezi az önköltséget, hiszen csak 45 forintot kaptak volna egy liter tejért. Egy kifejlett tehén piaci értéke 300-350 ezer forint, míg a fiatal üszők 200-250 ezer forintot érnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!