Előző
Következő
új cikk

Belföld

4,2 millió embert hidegen hagynak a pártok

MTI|2012. aug 23. 15:37
[A+ A-]
A nyári hónapokban folyamatosan nőtt a pártoktól távolságot tartók aránya. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 37 százalékkal vezet, az MSZP 31 százalékon, a Jobbik 19 százalékon áll, az LMP-nek 5, a Demokratikus Koalíciónak (DK) 4 százalékos a tábora, derül ki az Ipsos augusztus közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának eredményéből.
Az intézet összegzése szerint a Fidesznek 1 százalékponttal emelkedett a támogatottsága, így jelenleg a választókorú népesség 17 százaléka - nagyjából 1,4 millió ember - áll a kormánypárt mögött. Az MSZP maradt azon a szinten, ahol egy hónapja is elhelyezkedett: 14 százaléknyian, körülbelül 1,1 millióan sorakoznak fel mögéjük. A Jobbik 2 százalékpontos veszteséget szenvedett el, jelenleg 8 százalékos, bő hatszázezres a tábora. Az LMP támogatottságának nyár közepén tapasztalt 2 százalékpontos csökkenéshez újabb 1 százalékpont társult, az ökopártot ezúttal a választásra jogosultak 3 százaléka preferálja, így bő negyedmillió híve van. A DK-t ezúttal is a szokásos arányban, 2 százaléknyian, nagyjából 150 ezren támogatják.

A nyári hónapokban folyamatosan nőtt a pártoktól távolságot tartók aránya: a júniusi 49 százalékról előbb 51 százalékra, majd most 53 százalékra - állapította meg az Ipsos, jelezve: ez azt is jelenti, hogy ma Magyarországon 4,2 millió választópolgárnak annyira nem fontos a politika, hogy valamely párt támogatójává váljon. Ezzel szoros összefüggésben a részvételüket biztosra ígérő és pártot is választók aránya 30 százalék, tehát továbbra is kifejezetten alacsony. Ezért az Ipsos arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi és mostani adatokból csak mértéktartó következtetéseket lehet levonni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!