Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hat évvel a megverése után akarja kivizsgáltatni az ügyészség Malina Hedvig elmeállapotát

MTI|2012. aug 23. 15:51
[A+ A-]
A Zák-Malina Hedvig ellen - hamis tanúzás gyanúja miatt indított - eljárás azonnali leállítását kérte jogi szakértők véleményére hivatkozva Frantisek Sebej a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője az ügyről csütörtökön Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.
Frantisek Sebej azzal kapcsolatban adott hangot a hat éve Nyitrán megvert egykori diáklány - most fiatalasszony - ellen zajló eljárás lezárását célzó kérésnek, hogy a vizsgálatot vezető ügyész a napokban fellebbezett a nyitrai járásbíróság Hedvig pszichiátriai intézeti kivizsgálását indokolatlannak minősítő döntése ellen.

Az intézeti kivizsgálást azt követően kérte az ügyész, hogy a nyitrai járásbíróság által júniusban elrendelt elmeorvosi kivizsgáláson megjelent ugyan, de nem állt szóba a pszichiáterrel. A vizsgálatnak az azt indítványozó főügyészség szerint arra kellett volna fényt derítenie, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején. Az indítványról most a nyitrai kerületi bíróság hozhat döntést.

A szlovák politikus a kérést azzal indokolta, hogy jogi szakértők véleménye szerint a Malina Hedvig elleni eljárás folytatása ellentétes a törvényi előírásokkal, hiszen az lassan hat éve tart, de eredményt még nem hozott. "A főügyészség nagyon jól tudja, hogy az eljárás alaptalan, azt le kellene zárni, és bocsánatot kellene kérnie Hedvigtől" - jelentette ki Frantisek Sebej. Az intézeti kivizsgálásra vonatkozó indítvánnyal kapcsolatban hozzátette: már maga a javaslat arra utal, hogy "valami nagyon nincs rendben a főügyészségen".

A Most-Híd képviselője értelmetlennek és indokolatlannak tartja, hogy az ügyészség hat évvel a történtek után próbálja kivizsgáltatni Hedvig elmeállapotát, nem pedig akkor, amikor az eset történt. "Az elmeorvosi kivizsgálás intézményével való visszaélés jellegzetes esetéről van szó, olyan példáról, amely a szovjet időket idézi" - fogalmazott Frantisek Sebej. Rámutatott: ilyen intézeti megfigyelésre csak akkor adnak lehetőséget a vonatkozó előírások, ha a megfigyelt személy közveszélyesség jeleit mutatja. "Ez pedig távolról sem ilyen eset" - szögezte le.

Az eljárás azonnali leállítása mellett emelt szót a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a sajtótájékoztatón szintén jelenlévő képviselője, Lucia Zitnanská volt igazságügyi miniszter is, aki szerint a Malina Hedvig ellen folyamatban lévő eljárás egy "sok kérdést felvető és teljes egészében politizált ügy". Zitnanská egy újságírói kérdésre adott válaszában megerősítette: nem ismer még egy olyan esetet a szlovák jog történetében, amikor ilyen sokáig és ilyen eszközök igénybevétele mellett zajlott volna egy hamis tanúzás vélelme miatt indult vizsgálat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!