Előző
Következő
új cikk

Belföld

5 százalékra csökkentenék a tejtermékek forgalmi adóját

MTI|2012. aug 23. 19:00
[A+ A-]
A legfontosabb tejtermékek általános forgalmi adójának az 5 százalékos sávba sorolását javasolja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége - tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.
A terméktanács álláspontja szerint az ágazatban kilátástalan helyzetet teremtett az idei aszály. A takarmányárak beláthatatlan emelkedése a felvásárlási árak és a tejtermelői támogatások idei csökkenésével együtt akkora jövedelemveszteséget okoz, amely egy újabb válság képét vetíti előre. Az euróárfolyam kiszámíthatatlan változása és a tejtermékek piacán tapasztalható importnyomás a teljes ágazat ellehetetlenüléséhez vezet - áll a szervezet közleményében.

Az uniós, illetve a hazai kormányzati támogatás finanszírozási, valamint szabálybeli korlátai miatt tartós és érdemi változást csak a tejágazat versenyképességének javítása, a hazai piaci szereplők belföldi értékesítési lehetőségeinek bővítése jelenthet a terméktanács szerint. Ennek elősegítése érdekében az elnökség szükségesnek tartja az állami költségvetés szempontjait, a társadalmi igényeket és a gazdasági szereplők elvárásait szem előtt tartó, differenciált áfacsökkentés mielőbbi meghirdetését.

A tej terméktanács közleményében úgy fogalmaz: javasolják, hogy az ágazat vezértermékeinek minősülő termékek általános forgalmi adóját sorolják át a kedvezményes, 5 százalékos adósávba.

A szervezet kéri a kormányt, hogy a javaslat részleteinek egyeztetése érdekében azonnal állítson fel egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőiből, valamint az ágazat neves szakértőiből álló döntés-előkészítő testületet, amely érdemi tárgyalásokat folytathat.

A tej terméktanács támogat minden olyan kezdeményezést, ami az alapvető élelmiszerek áfamértékének jelentős csökkenését célozza - közölte a szervezet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!