Előző
Következő
új cikk

Belföld

Megfoghatatlan a gárda

Népszava|2012. aug 23. 19:15
[A+ A-]
Megakadályozni jogszerűen nem lehet, hogy a három éve a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda utódszervezetei a Jobbik elnökével születésnapot rendezzenek szombaton a Hősök terén. Ám ettől még a helyszínen feloszlathatja az eseményt a rendőrség, ha jogsértést tapasztal.
Nemzeti seregszemleként hirdetik a szélsőséges portálokon "a Magyar Gárda születésnapjának 5. évfordulójára" szervezett szombati megemlékezést és a program szerint ennek megfelelően a három éve a bíróság által jogerősen feloszlatott "sereg" minden utódszervezete és legális, vagy fél-illegális szövetségese képviselteti magát a Hősök terén. A rendezvény persze "hivatalosan" nem a Magyar Gárda születésnapja - ez az egyetlen oka annak, hogy egyáltalán megtarthatják. Vagy legalábbis elkezdhetik majd, ám lehet, hogy a féltucatnál több felszólaló - köztük Vona Gábor, a Jobbik elnöke, vagy a nemzet lelkészének titulált ifjabb Hegedűs Loránt - nem léphet majd a mikrofonhoz, mert a rendezvényt feloszlathatja a rendőrség.

Megírtuk, a hatóság eredetileg meg is tiltotta a "gyülekezési törvény hatálya alá eső" esemény megtartását, pedig a szervezők ügyeltek a látszatra: tavasszal egy magánszemély tett bejelentést a rendezvényről. Arról nincs pontos információnk, hogy az ilyenkor szokásos általános leírásban miként jellemezte a bejelentő a rendezvényt, de a Magyar Gárdát, mint feloszlatott társadalmi szervezetet aligha említette. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a BRFK tiltása után a bejelentő jogorvoslati kérelemmel élt a bíróságon, ahol aztán hatályon kívül helyezték a rendőrség határozatát. Így lehetséges, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán 2009-ben feloszlatott szervezet bírói engedéllyel tarthat összejövetelt a korábbi gárdaavató-ünnepségek helyszínén.

A bírósági döntés után nincs mit tenni, a rendezvényt nem lehet megakadályozni - állapította meg Bárándy Péter ügyvéd. A volt igazságügyi miniszter lapunknak azt mondta, még akkor sem lehet semmit tenni, ha nyilvánvaló, hogy a magánszemély által bejelentett esemény valójában a feloszlatott Magyar Gárda rendezvénye.

Bárándy szerint most a rendőrségen a sor, hogy ha jogellenes magatartást észlelnek, akkor határozottan fellépjenek. Kérdésünkre kitért arra is, a nemzetbiztonsági szervek általában figyelik a szélsőséges csoportok működését, ha pedig eljutott hozzájuk olyan információ, miszerint a magánszemély által bejelentett esemény megegyezik a gárda születésnapi rendezvényével, akkor bizonyára jelezték ezt a hatóságoknak, hiszen ez kötelességük.

Információink szerint egyébként a BRFK saját vagy akár az említett nemzetbiztonsági forrásokból tudhatta, mit takar a rendezvény, ám a látszólag "ártalmatlan" bejelentést csupán két esetben utasíthatja el: ha a rendezvény népképviseleti, bírósági szerv működését veszélyeztetné vagy a területen a közlekedés máshogy nem biztosítható. Előbbi indoklás a Hősök tere esetében nem alkalmazható, a közlekedéssel kapcsolatos indokot pedig a jelek szerint a bíróság érezte túlzásnak, ezért "írta felül" a rendőrség döntését.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a hatóságok a jogszabályok szerint jártak el, vagyis a rendezvényt jogilag nem lehetett megakadályozni - mondta lapunknak az Országgyűlés rendészeti bizottságának MSZP-s tagja. Harangozó Tamás ugyanakkor szintén felhívta a figyelmet arra: a rendőrségnek azonnal fel kell lépnie a helyszínen, ha jogsértést tapasztal, vagy azt állapítja meg, hogy a bejelentésben foglaltaktól eltér a rendezvény. A politikus kitért arra is: a rendészeti bizottság jövő heti ülése ugyan alapvetően a rendőrségi átszervezésről szól majd, ám bizonyára a szombati Gárda-esemény is szóba kerül, éppúgy, mint a Cegléden történtek, azaz a radikálisok felvonulása.Manipulált a Helyi Téma

A hatásvadász címekkel korábban sem fukarkodó Helyi Téma augusztus 22-i címlapjának főcíme, miszerint "A cigányokkal van a baj", erősítheti a romákkal szembeni előítéleteket. A Kettős Mérce blog felhívta a figyelmet, hogy az ingyenes hetilap ezt a mondatot a Choli Daróczi Józseffel közölt interjú szövegkörnyezetéből kiragadva helyezte el a címlapon, megtévesztve az olvasókat. A megszólaló "Choli bácsi" - az elhunyt Daróczi Dávid kormányszóvivő édesapja - címlapos mondata az interjúban így hangzott: "Velünk, cigányokkal van a baj, hogy nem tudunk a holnapra gondolni. Nézzen körül, ma van a roma holokauszt emléknapja, és körülbelül 30-an vagyunk." Minderre vizuálisan csak ráerősített a címlap, melyre a bünözőknél megszokott módon kitakart arcú cigányok képét tették.

Másként látták "ugyanazt"

Érdekes fordulatot vett az augusztus 15-i magyar-izraeli focimeccs ügye, miután nem egyértelmű, miként láthattak más-más képet a magyar, illetve az izraeli tévénézők. A minap az Izrael Hangja közszolgálati rádióadó is ismertette a Népszava cikkét, miszerint a magyar szurkolók botrányosan viselkedtek az izraeli himnusz alatt. A szurkolók kifütyülték a himnuszt, palesztin zászlókat lengettek, "mocskos zsidóztak", fújoltak. Sőt több, a magyar válogatott mezét viselő szurkoló a pályának hátat fordítva állta, ülte végig a vendégek himnuszát.

Ezt a magyar tévénézők nem látták, mert az m1-en az izraeli himnusz alatt az izraeli válogatottat mutatták. Ezzel szemben Izraelben egy helyi sporttévé nézői - a mishpaha blog szerint - "a saját himnuszuk alatt nem a nemzeti tizenegyüket figyelhették, hanem hosszú perceken át totálba kapták a magyar B-közepet". Az ugyan bevett gyakorlat, hogy ugyanarról a meccsről más-más kameraképeket ad a hazai és a vendég ország tévéje - elsősorban a pálya széli hirdetések miatt -, de az adott ország himnusza alatt egységes a kép.

A blognak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) levélben reagált. Eszerint ők minden nemzetközi társaságnak azt a képet közvetítették, amit az m1-en is mutattak. Hozzátették: "van rá példa, hogy a televíziós jelből a kép vagy a hang elvész az éterben, ilyen esetekben pedig előfordulhat, hogy a jelet átvevő fél a hangot a nem hivatalos adás részeként, korábban rögzített próba-képsorokkal egészíti ki". Ám a mishpaha blog szerint ez nem magyarázza az esetet, hiszen "nem életszerű, hogy az izraeli tévések az adáshibából eredő űrt egy előzetesen rögzített, B-közép produkcióval helyettesítették volna. Ez ugyanis egyszeri, megismételhetetlen attrakció volt az izraeli himnuszra időzítve".

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a meccsen történtekről tegnap azt mondta, vannak olyan esetek, amikor a rendőrségnek nincs jogalapja fellépni, mert nem valósul meg bűncselekmény vagy szabálysértés. Álláspontja szerint ez erkölcsi és nem jogi kategória.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!