Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Manatmenet

Népszava|2012. aug 28. 06:10
[A+ A-]
Amióta a Kedves Vezér felszólította a világ magyarjait, hogy ha egy cseppnyi tisztesség is lakozik még bennük, akkor átmenetileg szabad pénzeszközeiket (megtakarításaikat) csak és kízárólag az államadósság csökkentésére fordítsák, gyűjtögetni kezdtem kevéske forintjaimat. Bevallom kezdetben a minden betéti konstrukciót verő államkötvényekre fájt a fogam, de híre kelt, ha igazán magas kamatra vágyik a polgár, akkor bevásárol az azeri papírokból, mert ezzel is a mi költségvetésünket segíti. A Magyar Nemzeti Bank ugyan nem jegyez árfolyamot a manatra, de sebaj!

Már az euróra emlékeztetető bankjegyeket is a szívembe zártam. Különösen a huszas címletet, mely a szabadságharcát permanensen megvívó magyar kormány szívéhez oly közel állhat, hiszen kard, sisak és pajzs dísziti. Igaz a hátoldala már egy kicsit hibádzik: azon ugyanis a harybullul, a béke szimbóluma látható, de ennyi megbocsátható a már most olajnagyhatalomnak tekinthető köztársaságnak. Már csak azért is, mert a bankjegy tervezője egy osztrák grafikus volt, ott ugyanis a közbeszerzési pályázaton indulóknál feltételezték, hogy járatosak a történelmi hagyományokban, szemben a magyar gyakorlattal, ahol csak honfitársainktól várható el, hogy a változatos kitüntető "kereszteket" megálmodják.

Azonban minden buzgalmam dugába dölt. Martonyi miniszter lesöpörte az asztalról az azeri (és a török) államkötvény-kibocsátásokat, sőt egyértelműen letette a voksát ezek helyett az IMF/EU hitelmegállapodás mellett. Külügyeink feje azonban nem lett hűtlen kormánya hagyományaihoz nagyköveteinket harcra buzdította, hogy meg tudják védeni Magyarországot az adott állam közvéleménye előtt. De mit szólnak a nem is olyan szegény azeriek, akik már előre ittak a medve bőrére, hiszen egy uniós tagállam az ő mindenki által ismeretlen pénzneműkben bocsátotta volna ki kötvényeit. Elkeseredésre azonban semmi ok: Martonyi arra buzdította diplomatáit, hogy a bírálatokra személyesen válaszoljanak. De az sem árt, ha előtte elárulják az azerieknek: mi fán terem is az unortodox ötletekben duskáló jelenlegi Magyarország.