Előző
Következő
új cikk

Belföld

Uniós eljárásokat hozhatnak a választójogi trükközések

Népszava|2012. aug 28. 05:16
[A+ A-]
Biztosan igaza lesz Orbán Viktornak abban, hogy miután az előzetes választási feliratkozás, azaz a regisztráció bevezetésével szemben "vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni".
Noha a kormányfő ezúttal is támadásként igyekezett beállítani azokat az ellenzéki, szakértői és jogvédői figyelmeztetéseket, melyek szerint a Fidesz ötlete a magyar alkotmányt és nemzetközi szerződéseinket is sérti, a miniszterelnök abban nem téved: az uniós jogrenddel szemben bevezetni tervezett előregisztráció bizonyosan vizsgálatokat, sőt, eljárásokat is magával hoz majd.

Az Európai Unióban ugyanis valamennyi tagállam számára irányadó az általános választójog, a titkos szavazás, valamint az arányos képviselet elve. Ezt összefoglalva deklarálja a magyar alaptörvény is, és szerepel a hazánk által aláírt, így kötelezettségként vállalt nemzetközi egyezmények többsége is. Az Európai emberi jogi egyezmény és az ENSZ keretében elfogadott polgári és politikai jogok egyezségokmánya egyértelműen szólnak az általános, egyenlő és titkos választójog garantálásáról.

Ráadásul korábban Magyarországot az uniós szervek már elmarasztalták amiatt, hogy a választójog gyakorolásából való kizárást összekötötték a polgári bíróságok magánjogi cselekvőképességet kizáró rendelkezéseivel. Ez végül a magyar szabályozás megváltozásához vezetett, ám e joggyakorlat alapján egyértelműnek tűnik, hogy mind a luxemburgi Európai Bíróság, mind pedig a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság az egyezménnyel ellentétesnek találná a magyar népesség-nyilvántartás melletti külön regisztrációt, hiszen az ugyancsak korlátozná a választójogot.

Szinte biztos az is, hogy politikai vihart is kavar a Fidesz elnöksége által - egyeztetés nélkül - eldöntött lépés, hiszen az Európai Parlament és az Európai Bizottság vizsgálatot indít majd a jogkorlátozás miatt, melynek nyomán az utóbbi két évben már többször felmerült, az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti, a tagállami szavazati jog megvonásával járó eljárás indulhat Magyarország ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!