Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Martonyi: gondokat okozott a gyors törvénykezés

Népszava|2012. aug 28. 05:44
[A+ A-]
Az azeri és török pénznemben jegyezhető magyar állampapírok nem alternatívái az IMF/EU-megállapodások nyomán elnyerhető hitelnek - jelentette ki Martonyi János tegnap a közszolgálati rádióban.
A külügyminiszter így beismerte, amit szakértők már eddig is egybehangzóan állítottak: az azerbajdzsáni kötvénykibocsátás erőltetése nem lenne most szerencsés. Az is kiderült, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) továbbra is fenntartja azt az álláspontját, miszerint nyilvános devizakötvény-kibocsátást az IMF-fel történő megállapodás előtt nem terveznek. Borbély László András , az intézmény vezérigazgató-helyettese jelezte: az ÁKK több partnerrel is tárgyal a devizakötvények forgalomba hozataláról, egyelőre azonban még egyik tárgyalás sem jutott végső szakaszba.

Devizapiaci szakemberek úgy vélik, hogy az Azerbajdzsánban kibocsátandó magyar állami hitelpapírokkal elvileg nincs gond, ám az ottani pénznemben, a manatban ez célszerűtlen. Az általános gyakorlat ugyanis az, hogy könnyen átváltható devizákban érdemes az egyes államoknak kötvényt kibocsátaniuk, ilyen lehet például az euró, az amerikai dollár, a jen, vagy a svájci frank. A manat azonban nem ilyen, ezért csak magas költséggel lehetne az ilyen papírokra vevőt találni.
Martonyi János burkoltan bírálta a magyar törvénykezést, amikor így fogalmazott: "Mikor a terméket formázzuk itthon, akkor már arra is oda kell figyelni, hogy ezt a terméket a fogyasztó, a világ hogyan fogja befogadni", vagyis nem azt kell megvárni, hogy melyek lesznek az esetleges kifogások a már elfogadott jogszabállyal kapcsolatban.

A magyar külügyi vezető szerint egy jó diplomatának feladata, hogy már a törvények előkészítő szakaszában erőteljesebben részt vegyen, és jobban odafigyeljen a nemzetközi jogi összefüggésekre, így ugyanis a következőkben "sok gondot meg tudunk takarítani". Rámutatott azonban, hogy az elmúlt két év magyarországi változásai hihetetlen nagy mértékűek és gyorsak voltak, ezért lehetetlen lett volna azt kívánni, hogy előre megmagyarázzanak olyan törvényeket, amelyek tartalmát és célját nem is ismerhették teljesen, hiszen sokszor még az utolsó pillanatok módosításai is formázták a jogszabályok szövegét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!