Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Egyszerűsített jövedelemigazolás

MTI|2012. aug 28. 12:00
[A+ A-]
Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
A szaktárca közleményében kiemeli: annak érdekében, hogy az állampolgárok mielőbb hozzájussanak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaihoz - táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj - a kormány 2012. szeptember 1-jétől hatályos rendeletében egyszerűsítette a "Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához" elnevezésű nyomtatvánnyal (továbbiakban: jövedelemigazolás) kapcsolatos szabályokat.

A hatályos jogszabályok szerint a munkavállalók a munkaviszony megszűnésekor a többi igazolással együtt kell megkapnia ezt az igazolást, és azt a többi igazolással együtt adhatja át új munkáltatója részére - közölte az NGM.

Amennyiben az ügyfél nem adja át a jövedelemigazolását az új munkáltatónak, akkor erről nyilatkoznia kell. Ebben az esetben, amikor az ügyfél egészségbiztosítási pénzbeli ellátást kér, a foglalkoztató közli az egészségbiztosítóval, hogy a jövedelemigazolást az ügyfél nem adta át. Ez esetben az ügyfélnek a jövedelemigazolást külön kell majd megküldenie az ellátási kérelmét elbíráló egészségbiztosítási szakigazgatási szervezetnek vagy a kifizetőhelynek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által készített és térítésmentesen hozzáférhető OEP-B/2. számú "Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához" elnevezésű nyomtatványon kell a nem rendszeres jövedelmeket is közölni. Az előző OEP-B/1. számú nyomtatvány nem volt alkalmas a nem rendszeres jövedelmek közlésére, ezért ezeket a jövedelmeket külön pótlapon kellett közölnie a foglalkoztatónak. Az új nyomtatvány használatával az ügyfél részére kiadott igazolások száma, valamint a foglalkoztatók adminisztrációs terhe is csökken - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!