Előző
Következő
új cikk

Külföld

Intim videóval zsarolta a maffia a cseh diplomatát

MTI|2012. aug 28. 12:30
[A+ A-]
Egy Hanoiban dolgozó cseh diplomatáról intim helyzetben készült videofelvétel nyilvánosságra hozatalával próbálta meg zsarolni három évvel ezelőtt Csehországot a vietnámi maffia - írta a Mladá Fronta Dnes című liberális prágai napilap kedden.
Az esetet a cseh külügyminisztérium eddig eltitkolta. A legnagyobb példányszámú cseh politikai napilap akkor szerzett véletlenül tudomást az esetről, amikor riporterei egy korrupciós ügyben folytattak tényfeltáró nyomozást.

A néhány perces videofelvételen Emil Palecek, az akkori hanoi cseh konzul helyettese látható több helyi nővel intim helyzetben. A videofilm 2009 tavaszán több órán át volt látható a YouTube videomegosztó portálon, majd azt a cseh külügyminisztérium beavatkozása következtében levették onnan.

A Mladá Fronta Dnes úgy véli, hogy a vietnámi maffia ennek a videofelvételnek a nyilvánosságra hozatalával próbálta meg "jobb belátásra" bírni Prágát, amely 2008 végén és 2009 elején megszigorította, majd egy időre le is állította a munkavállalási vízumkiadást a vietnámiak számára.

"Csak sejthetjük, hogy a Palecek úr személyét és magánéletét érintő incidens reagálás lehetett a megszigorított cseh vízumpolitikára" - mondta a lapnak Karel Srol, a cseh külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A botrány kirobbanása után Paleceket azonnal visszahívták Prágába. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint Palecek nem sértette meg a tárca munkaügyi szabályait, és a történet a magánélet szférájába tartozik. A diplomata most újra külföldi kiküldetésben van, mégpedig egy közel-keleti országban.

Csehországban jelenleg hivatalos engedéllyel tartósan több mint 60 ezer vietnámi él, akiknek komoly szerepük van a kereskedelemben és a vendéglátásban.

A prágai sajtó szerint a csehországi munkavállalások szervezését a cseh alvilággal együttműködő vietnámi maffia tartja a kezében, és egy-egy vízumért akár 100 ezer koronát is elkérnek.

A Csehországban élő vietnámiak most azt követelik a cseh kormánytól, hogy közösségüket ismerjék el hivatalosan nemzeti kisebbségnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!