Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Egy hónap alatt felrúgta a kormány a költségvetést

MTI|2012. aug 28. 18:20
[A+ A-]
A Költségvetési Tanács további információkat kér a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a jövő évi költségvetésről.
Kovács Árpád, a testület elnöke az MTI-nek kedden azt mondta: a tanács délutáni ülésén egyhangúlag úgy határozott: felhatalmazza a testület elnökét arra, hogy további adatokat, információkat kérjen a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a már elfogadott jövő évi költségvetés hátteréről.

A tanács korábban információkat és hatástanulmányokat kért a tárcától, miután megállapította: a költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta az Országgyűlés számos, a költségvetés bevételi és kiadási oldalát, valamint az adórendszert több esetben jelentős mértékben módosító javaslatot fogadott el. Az elfogadott módosító javaslatok következtében a 2013-as költségvetési törvény, amelynek sarokszámait 2012. július 12-én rögzítette az Országgyűlés, alapjaiban különbözik attól a költségvetési törvénytervezettől, amit a tanács vizsgált, és amivel kapcsolatban alapvető ellenvetése nem volt.

Felhívták a figyelmet arra: a tranzakciós adó átalakítása, a kisvállalati adó és a tételes vállalati adózás bevezetése, valamint a munkáltatói járulékterheket érintő változások következtében alapjaiban változik a vállalatokat terhelő adók rendszere. A változások 2013. évi hiányra gyakorolt hatása pedig csak részletes hatástanulmányok alapján ítélhető meg.

A tárca a múlt héten küldte meg a dokumentumokat a tanácsnak, amelyek elsősorban azokat a számításokat tartalmazzák, amelyek a 2013-as költségvetés főszámainak elfogadása után a munkahelyvédelmi akcióterv bevételi ellentételezését támasztják alá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!