Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Nem mutatják be A hatodik koporsót

Népszava|2012. aug 28. 18:53
[A+ A-]
Nem viszik színre az Új Színházban Csurka István A hatodik koporsó című darabját, melynek antiszemita szellemisége miatti tiltakozásul Fischer Ádám karmester bejelentette, hogy nemzetközi aláírásgyűjtést kezdeményez. Ezt Tarlós István jelentette ki az MTI-nek, miután Dörner György a teátrum igazgatója értesítette erről.
Kora délután még Pozsgai Zsolt művészeti vezető úgy nyilatkozott lapunknak, hogy "Ez nem magánszínház, kötelességünk figyelembe venni a fenntartó elképzeléseit." Ebből már szinte nyilvánvaló volt, hogy elállnak a darab bemutatásától.

Nem mutatják be A hatodik koporsó című Csurka István-drámát az Új Színházban, helyette egy sokkal korábban írt, egészen más témájú Csurka-darabot tűznek műsorra - mondta Tarlós István főpolgármester az MTI-nek, jelezve, hogy a döntésről kedden értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója. Lapunknak, mely először közölt kommentárokkal ellátott idézeteket a drámából, bizonyítva elfogadhatatlan szellemiségét, Pozsgai Zsolt művészeti vezető kedden kora délután még így nyilatkozott. "Ez nem magánszínház, kötelességünk figyelembe venni a fenntartó elképzeléseit."

Az előzményekhez tartozik, hogy Tarlós István főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában arról beszélt, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz. A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.

Magyar György ügyvéd a megkeresésünkre a következőt mondta jogi szempontból az azóta eredményessé vált tiltakozásról. "Megítélésem szerint a fenntartó nem avatkozhat bele a színházi bemutató-repertoárjába, hiszen nincsen cenzúra. Ugyanakkor aggályos, hogy közpénzen fenntartott színház ilyen nyílt uszító darabot játszik, ehhez nem kellene senkinek sem asszisztálni, az "össztársadalmi tiltás" - ami nem azonos a jogival- mindenféleképpen indokolt."

Közben, mint a szinhaz.hu internetes portál híradásából kiderült, Derzsi János színész is elhagyja az Új Színházat. Azt nyilatkozta, hogy "felmondtam az Új Színházban, állástalan lettem. Eddig bírtam... Nem lehet gyomorideggel bejárni egy munkahelyre, úgy, hogy rossz a köz-, pontosabban az életérzésed, és ahogy közelítesz a színházhoz, egyre rosszabbul vagy. Hétfőn olvasópróbám lett volna, kezdődnek a Jézusfaragó ember próbái, de úgy látszik az utolsó előtti pillanatban kellett meghoznom ezt a döntést... Méltatlan helyzet állt elő, rossz darabokban méltatlan szerepek várnának, elmegyek. Nem csináltam ebből se politikai, se elvi kérdést, bőven elegendőek a tények. Ahogy korábban fogalmaztam, kidurrant a világegyetem számunkra."

Az Új Színház Pozsgai Zsolt aláírásával a következő közleményt adta ki. "Derzsi János az Új Színház előző vezetése alatt kisebb karakterszerepeket kapott, és a szerződtetési tárgyaláson örömmel vette az új vezetés megjelenését. Ezt követően egy utazó színházi produkcióval, mely szerte Európában fellépett, tavaszi előadásokat játszott. Örömmel vettük, hogy végre művészetéhez méltó feladathoz jutott, és sikereket ér el. Természetesen úgy, hogy közben az Új Színházban kapta a fizetését. Ez év őszére a művész ismét bejelentette utazási szándékát a produkcióval, mely miatt az első félévben új bemutatóban nem tudtuk alkalmazni. A színház anyagi lehetőségei azonban nem engedik meg, hogy munka nélkül kapjon fizetést, ezért azokra a hónapokra fizetés nélküli szabadságot ajánlottunk, amelyen ő felháborodott.

Sajnos, a mai helyzetben nem tehetjük meg a többi színésszel szemben sem, hogy teljesítmény nélkül fizetünk. Ezt követően Derzsi János közös megegyezéssel távozik a színháztól. Köszönjük neki azokat az érdemi információkat, amelyeket az előző vezetésről részletesen, aprólékosan közölt velünk, nagy hasznát vettük az első időkben. És kívánunk számára a további művészi pályájához sikert, örömöt." Derzsi János kérdésünkre mindössze annyit jegyzett meg, hogy a közleményt nem szeretné kommentálni.
Papp Zoltán színész, aki már korábban eljött az Új Színházból, most tette közzé emlékeit a szinhaz.hu-n, többek között arról, mit tárgyalt Dörner György igazgatóval és Pozsgaival a kinevezésük után.

"2012. február 15. Velem szemben Dörner és Pozsgai Zsolt.
- Ugye tudjátok - mondtam én -, hogy évtizedeken át Csurka darabok egyik főszínésze voltam. Csurka néhány napja halt meg. Halálának másnapján a tévében kegyeleti műsorváltozás: Döglött aknák. Major és Kállai. A következő napon Majális. Papp Zoli. A magyar kultúra így búcsúzott az írótól.
Mindezt azért mondtam végig, mert úgy érzem, hogy a múltam feljogosít arra, hogy Csurka utolsó munkáiról nyíltan és őszintén beszéljek.
És akkor elmondtam Dörneréknek: A hatodik koporsót nem szabad bemutatni. Nagyon sokat ártotok vele, és nem csak a világnak, magatoknak is. Számos mondatot idéztem a darabból. A darabból, amely arról szól, hogy a huszadik század teljes világtörténelmét az Izrael-Amerika tengelyű zsidó maffia manipulálta, írta, hozta létre. A Szovjetuniót, a világháborúkat, Bárdossyék kivégzését, de még a nürnbergi pert is. És természetesen Trianont.
Ezeket a mondatokat - mondtam Pozsgainak -, te mint rutinos dramaturg, kihúzhatod, átírhatod, kicsit szelídítheted, de amit az egész mű kifejez az felvállalhatatlan. Én ebben nem kívánok rész venni."

A józanész és az őrület

A józanész azért olykor-olykor a politikában is győzedelmeskedik. Azzal, hogy Tarlós István főpolgármester azt sugallta, nem tanácsolja bemutatni az általa sem elfogadható szellemiségűnek minősített Csurka darabot, és azt is jelezte, hogy bár nem tilthat, de reméli, kijelentésének azért csak lesz súlya, elérte, hogyha nem is rögvest, de hamarosan, a direkció kijelentette, eláll a dráma bemutatásától. Hogy persze idáig eljutottunk, ahhoz tombolnia kellett az őrületnek. Eszelős, hogy korábban nem volt elég a szakmai bizottság javaslata, erős nemzetközi tiltakozás, markáns tüntetés ahhoz, hogy mindezt meggátolja. Tarlós az Új Színház ügyében hajthatatlan volt. Most persze tán a nemzetközi szelek is máshogy fújnak, ami miatt a hazaiak is picinyt irányt változtathatnak. Emiatt Tarlósnak kínossá válhatott az, amit korábban oly csökönyösen vállalt. De fő, hogy ezúttal győzött a józanész. Milyen jó lenne, ha ehhez máskor nem kellene eget-földet is már-már reménytelenül megmozgatni. (Bóta Gábor)

Antifasiszták tüntetnek


Szerdán este a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, az Összefogás a Demokráciáért és a Magyar Antifasiszta Liga 18 órától a fővárosi Deák téren, Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékművénél gyülekezik. Mint közleményükben írják, nem nézhetik tovább sem a szabadon garázdálkodó gárdistákat, sem azt, hogy az Új Színházban a szélsőjobb gyűlölködő eszmeiségét hirdessék, "amit a kormánykoalíció állami pénzmilliókkal segít". Így az emlékműtől a résztvevők együtt vonulnak majd át az Új Színház elé.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!