Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Szemétből is milliárdok

Népszava|2012. szept 11. 05:20
[A+ A-]
Az alapjogokat megsértve kártalanítás nélkül államosítaná a jövő évtől a hazai hulladékkezelő cégeket az Orbán-kormány. A Fidesz ezzel a lépésével több ponton tudatosan megszegné az Európai Uniós jogszabályokat. Így az ország hatalmas bírságot fizethetne majd azért, hogy a kormánypárt rátehesse a kezét a több százmilliárd forintos hulladék üzletágra. A kormánypárt azonban tegnap meghátrált, s a végszavazás előtti utolsó pillanatban levette a napirendről az új hulladéktörvény elfogadását.
Feltehetően megindította volna hulladékkezelési ügyben a harmadik kötelezettségszegési eljárást is Magyarország ellen az Európai Unió (EU), ha a Fidesz-kormány az új hulladéktörvény tegnapi elfogadásával olyan jogszabályt erőltetett volna át a törvényhozáson, amely több ponton sérti az uniós jogszabályokat - nyilatkozta lapunknak Harangozó Gábor. A szocialista politikus elmondta: az MSZP a végszavazás előtt javasolta, hogy kerüljön ki a törvényből az a passzus, amely rögzíti, hogy a jövő évtől csak állami és a önkormányzati tulajdonban lehetnek a hulladék kezelő társaságok. Ez a cikkely ugyanis gyakorlatilag a hulladékkal fogalakozó társaságok államosítását írná elő. Méghozzá úgy, hogy a tulajdonuktól megfosztott vállalkozók nem kapnának kártalanítást. A kormánypárt részéről azonban nem volt fogadókészség a sokat bírált pont törlésére.

A végszavazás előtti utolsó pillanatban azonban tegnap levették a napirendről a törvény elfogadását. A szocialista szakpolitikus hozzátette: a Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt a több százmilliárd forintos üzletágat megkaparintsa. Annak ellenére, hogy tisztában van azzal, az EU keményen megbírságolja majd Magyarországot azért, mert ezzel a hulladéktörvénnyel durva jogsértéseket követ el. A rendelkezés ugyanis életbelépése esetén korlátozza a tőke szabad áramlását, amelyet az uniós alapjog rögzít. Emellett akadályozza a piaci versenyt és megszegi a közbeszerzésekkel kapcsolatos uniós előírásokat is.

Harangozó Gábor emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kabinet hibájából már két kötelezettségszegési eljárás folyik országunk ellen a hulladékpiac működésének helytelen szabályozása miatt. Az egyiket azért indították, mert hazánk nem honosította a közösség úgynevezett hulladék-keretirányelvét. Ezért napi nyolc millió forintos bírság kiszabását kezdeményezte az EU. A kormányzat másik uniós bírálatot kiváltó törvényszegése pedig az volt, hogy az elektronikai termékek gyártóinak kötelezővé tette az általuk kibocsátott, majd hulladékká vált anyagok állami gyűjtésének finanszírozását. Eközben az uniós jog lehetővé teszi, hogy az ilyen hulladékokat a gyártók maguk is visszaszedhessék, s ezáltal mentesüljenek a tetemes nagyságú környezetvédelmi termékdíj befizetése alól. Vagyis a Fidesz-kormány ebben a hulladékkezelési szegmensben is állami monopóliumot teremtett, több uniós jogszabályt megszegve. Márpedig semmi nem indokolta ezt a lépést, mert a hulladék-visszagyűjtés az új rendszer bevezetése előtt példaszerűen működött Magyarországon.

A szocialista szakpolitikus utalt arra, az EU több alkalommal is felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy törvénysértésre készül, az Orbán-kabinet azonban ezeket a figyelmeztetéseket rendre figyelmen kívül hagyta. A tegnap elfogadni tervezett hulladéktörvénnyel kapcsolatban is előzetes kritikákat fogalmaztak meg, ezért a Fidesz korábban azt ígérte, addig nem szavazza meg a jogszabályt a parlament, ameddig az EU nem véleményezte a törvénytervezet. Ezt az ígéretét is megszegni készült a kormányzat, ami tovább rombolja a Fidesz-kormány szavahihetőségét - hangsúlyozta Harangozó Gábor.

Az új törvényt külföldi lapok hasábjain keményen bírálták több ország szakértői is. Legutóbb a Die Presse úgy fogalmazott: a magyar kormány, úgy tűnik, beváltja a fenyegetését és a gyakorlatban is államosítja a hulladékgazdálkodást. Az osztrák lap beszámolója szerint a módosuló törvény olyan osztrák cégeket is sújtana, mint a Saubermacher, az Avfall Service AG (ASA) vagy a felső-ausztriai AVE. A vezető konzervatív lapnak nyilatkozó Franz Dicker, a Saubermacher igazgatója elmondta, hogy Orbán Viktor júniusi bécsi látogatásakor azt ígérte, tárgyalásokat kezd az érintett cégekkel, de nem került sor ilyen egyeztetésekre. A kormánypárt az érzékenyebb jogszabályokat hosszadalmas előkészületek nélkül, gyorsított eljárásban nyomja át a parlamenten, valószínűleg a hulladéktörvény is erre a sorsra jut - jósolta a cégvezető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!