Előző
Következő
új cikk

Külföld

Reakciók Barrosó EU-s értékelésére

MTI|2012. szept 12. 16:50
[A+ A-]
Az Európai Unió helyzetét értékelve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a gazdasági és monetáris unió megvalósítását, a fiskális és a politikai unió, a föderáció irányába történő elmozdulás szükségességét hangsúlyozta szerdán Strasbourgban, az Európai Parlamentben.
A beszédre reagálva Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) frakciójának vezetője kifejtette, vissza kell térni a költségvetési egyensúlyhoz. A francia konzervatív politikus leszögezte, átfogó kezelésre van szükség, ehhez pedig - mint fogalmazott - "reformokra és nem reformocskákra" van szükség. Ezért felszólította a bizottságot, dolgozzon ki akciótervet az egységes piac megvalósítására.

Hannes Swoboda, a balközép Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójának osztrák vezetője kifejtette: a bankunió és a bankfelügyelet nagyon fontos, erősebb szabályozás kell a nagy sebességű pénzmozgások esetében és az adóelkerülés érdekében, de csak olyan lépéseket támogatnak, amelyek támogatják a növekedést. Swoboda megállapította, a reformok költségeit nem szabad az emberekre hárítani. A szociáldemokrata politikus szerint a trojka, az EU, a Nemzetközi Valutaalap és az EKB megszorításokat sürget, és rossz recepteket diktál.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának vezetője szerint a válság mély, de ez nem a közkiadásokról és Görögországról szól, hanem politikai válság. Kifejtette, hogy a politikai tehetetlenség miatt a föderális unió felé kell elmozdulni.

Daniel Cohn-Bendit a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának társelnöke egyetértett azzal, hogy új irány kell, de szerinte a parlament és a többi uniós intézmény is tehetetlen. Cohn-Bendit szintén nemzetek fölötti föderáció megteremtését sürgette. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió Tanácsa egyszerre lát el jogalkotó és végrehajtó szerepet.

A magyar európai parlamenti képviselők közül Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz EP-képviselője szerint a bizottság tervei "szépek és kecsegtetőek", de nem életszerűek. A néppárti képviselő azt mondta, a bizottság terve azt a 10 országot, amelyek még nem vezették be az eurót, eleve kizárja az érdemi munkából. Rámutat arra is, hogy ugyan számukra is adott a belépés lehetősége, de ezzel előnyökhöz nem jutnak, viszont ha kimaradnak, akkor ennek "élvezik" minden hátrányát.

Tabajdi Csaba szocialista képviselő aggodalmának adott hangot, hogy a beszéd "annyit fog érni, mint döglött lovon a patkó", mert üzenete nem jut el az európai polgárokhoz. Tabajdi szerint ez mindaddig így lesz, amíg a magyar miniszterelnök az Országgyűlésben arról beszél, hogy az Európai Unió nem a megoldás, hanem a probléma része. A közös bankfelügyelet előnyét a magyar szocialista képviselő abban látja, hogy az embereknek jó az, hogy ez meggátolja a kormányok felelőtlen költekezését. A politikus ismét felhívta a bizottságot, hogy hozzon létre európai demokrácia-felügyeleti mechanizmust, hogy a jogállamiságot és a demokratikus alapértékeket se a jobboldali Orbán-kormány, se a román szociáldemokrata-liberális Ponta-kormány ne sérthesse meg. A szintén szocialista Gurmai Zita a nemek egyenlőségére vonatkozó irányelv mielőbbi elfogadását sürgette, mert a magyar képviselő szerint bár ezt több tagállam próbálja megtorpedózni, ez igenis gazdasági hatékonyság kérdése.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője arra kérte José Manuel Barrosót, nézzen szét Magyarországon, ahol Morvai szavai szerint a harmadik világ valóságával szembesülne, ahol emberek 250 euróból tengetik mindennapjaikat, tanárok és orvosok pedig 400 eurós fizetésért dolgoznak vagy elvándorolnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!