Előző
Következő
új cikk

Külföld

Határozatban bírálja Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

MTI|2012. szept 13. 21:09
[A+ A-]
Iránt bíráló határozatot fogadott el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa csütörtökön.
A 35 ország képviselőiből álló testület nagy többséggel fogadta el a határozatot, amelyben az ügynökség "komoly aggodalmának" ad hangot amiatt, hogy Irán az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai ellenére tovább folytatja az urándúsítást.

A kormányzótanács egyúttal emlékeztetett arra, hogy az ügynökség aggodalmai szerint a parcsini katonai létesítményben megfigyelt eltakarítási munkálatok hátráltathatják az ellenőrök munkáját.
Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója szerint Irán együttműködése hiányában nem állapítható meg egyértelműen, hogy nukleáris programjának nincs katonai vetülete. Nyugati országok feltételezése szerint Irán titokban katonai jellegű nukleáris programot folytat. Irán ezt tagadja, állítása szerint a nukleáris program áramtermelésre és orvosi kutatások céljára szolgál.

A szöveget a kormányzótanács tagjainak több mint kétharmada támogatta, egyedül Kuba szavazott ellene, s három ország - köztük Egyiptom - tartózkodott.
A határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország közösen kezdeményezte szerdán, így számítani lehetett a többségi támogatásra. A tervezet csütörtöki tárgyalását hátráltatta, hogy a Dél-afrikai Köztársaság váratlanul módosító javaslatot nyújtott be. Az Iránhoz hasonlóan az el nem kötelezett országok csoportjához tartozó Dél-Afrika módosító javaslata nyugati országok szerint alapot adhatott volna Iránnak olyan érvelésre, amely alapján tovább késlekednek az ügynökség által szorgalmazott ellenőrzések. A kérdésben végül kompromisszum született.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!