Előző
Következő
új cikk

Sport

Casey Stoner trónja a tét

Népszava|2012. szept 15. 06:52
[A+ A-]
Az előttünk álló hétvégén, a 2011. október 23-án, Malajziában verseny közben tragikus módon életét vesztő Marco Simoncelliről elnevezett misanói versenypályán, a Misano World Circuit Marco Simoncellin folytatódnak a 2012-es gyorsasági-motoros világbajnokság küzdelmei.
Miközben a világbajnoki címért folyó csata egyre kiélezettebbé válik Jorge Lorenzo (Yamaha) és Dani Pedrosa (Honda) között, a MotoGP mezőnye és az egész motoros társadalom Marco Simoncellire, valamint a 2010-ben éppen Misanóban elhunyt Shoya Tomizawára emlékezik ezen a hétvégén.

A misanói aszfaltcsík 1969-ben épült, és 1993-ig, Wayne Rainey szerencsétlen balesetéig, melynek következtében az amerikai motoros mellkastól lefelé lebénult, szinte minden évben rendeztek rajta gyorsasági-motoros világbajnoki futamot. Később újjáépítették és sokkal biztonságosabbá tették a pálya nyomvonalát, így 2007-től Misano ismét minden évben vendégül látja a MotoGP mezőnyét. Sajnos egy szerencsétlen tragédia azóta is bekövetkezett a pályán, 2010-ben Shoya Tomizawa veszítette itt életét.

A misanói ring a maga technikás vonalvezetésével ezzel együtt máig a versenyzők egyik kedvenc helyszínének számít, ugyanakkor 2010-től - majd Simoncelli tavalyi, malajziai tragédiájától kezdve még inkább - egyvalamire minden évben emlékezteti a MotoGP versenyzőit és az összes szurkolót is: a motorversenyzés egy veszélyes sportág, ahol a versenyzők minden szabadedzésen, időmérő edzésen vagy futamon a saját bőrüket viszik a vásárra.

Ezzel együtt, vagy részben talán éppen ezért is ez a világ egyik legférfiasabb, leginkább embert próbáló és legnagyobb kihívást jelentő sportága, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Ezért rajonganak érte milliók szerte a világon, és ezért imádta a motorversenyzést maga Marco Simoncelli és Shoya Tomizawa is, úgy illik hát, hogy méltó módon emlékezzenek rájuk a mai versenyzők, és egy felejthetetlenül izgalmas futamot varázsoljanak vasárnap a pályára.

Mindebben elsősorban Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa vállalhat főszerepet, hiszen Casey Stoner kiesésével (az ausztrál pilóta épp műtétje után lábadozik) gyakorlatilag ők ketten maradtak harcban az idei világbajnoki címért. Az évet Lorenzo és a Yamaha kezdte jobban, de az utóbbi két futam már Pedrosa és a Honda győzelmét hozta, ráadásul legutóbb, Brnóban Pedrosa az utolsó kanyarban nyert párharcot honfitársával szemben. A yamahás pilóta előnye jelenleg 13 pont Pedrosával szemben, de az előző évek tapasztalataiból kiindulva ezen a hétvégén minden esélye meglesz, hogy növelje azt, hiszen az elmúlt öt évből háromban Yamaha-győzelem született Misanóban, szemben a Honda és a Ducati 1-1 elsőségével.

Amíg Misanóban Simoncellire és Tomizawára, addig idehaza a szintén tavaly elhunyt Böröczky Józsefre, a kiváló humoristára és remek szakkommentátorra, a MotoGP két lábon járó lexikonjára emlékezik a motoros társadalom a róla elnevezett emlékversenyen, Balassagyarmaton.

A vb állása


Moto3
: 1. Sandro Cortese (német, KTM) 200 pont, 2. Maverick Vinales (spanyol, FTR Honda) 168, 3. Luis Salom (spanyol, Kalex KTM) 149.
Moto2: 1. Marc Marquez (spanyol, Suter) 213 pont, 2. Pol Espargaro (spanyol, Kalex) 165, 3. Thomas Lüthi (svájci, Suter) 154.
MotoGP: 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 245 pont, 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 232, 3. Casey Stoner (ausztrál, Honda) 186, 4. Andrea Dovizioso (olasz, Yamaha) 150, 5. Cal Crutchlow (brit, Yamaha) 122.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!