Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Húsba vágó kérdések a kapuvári kombinátban

Népszava|2012. szept 15. 05:40
[A+ A-]
Tüntettek a termelés leállítása ellen pénteken a Kapuvári Hús Zrt. dolgozói, bár a tulajdonos ígéretet tett arra, hogy jövő héten újraindítja a termelést. A kormány ugyan a Gyulai Húskombináthoz hasonlóan a több mint 400 embert foglalkoztató kapuvári húsgyárat is kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította, de ezzel nem oldotta meg az üzem alapvető gondjait.
Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, petíciót adtak át a tulajdonosoknak, amelyben tudakolták: mikor nyílnak meg azok a források, amelyekből tovább lehet működtetni az üzemet. A szakember szerint néhány száz millió forinttal már levegőhöz jutna a cég és ez legalább rövid távon megoldást jelenthet.

A kapuvári húsgyár másfél hónapja cserélt gazdát, de már előtte is akadtak finanszírozási gondok. Akkor a dolgozókat az új tulajdonosok új piacokkal, bővülő termeléssel kecsegtették. Ebből azonban semmi sem lett. A beszállítók a bizonytalanság miatt már csak készpénzért hajlandók ellátni alapanyaggal a gyárat.

A legtöbb hazai húsfeldolgozó üzem veszteséges, így a kapuvári is. Arra nem is mernek gondolni az ágazat szereplői, mi történik, amikor a magas takarmány árak miatt drágul a sertés átadási ára. Kapuvári szerint a kormánynak is van tennivalója, például visszaszorítani a húsiparban tapasztalható rendkívül jelentős mértékű fekete kereskedelmet Ebben a fordított áfa csak az első lépés.

Az uniós joggal konform szabályozással enyhíteni kellene a nagy láncok piaci túlerejét, mert hiába van több jelentős felvásárló, ha a beszállítók mégis csak egy szűk körben értékesíthetik piaci méretekben az árujukat. Költségnövekedésüket képtelenek érvényesíteni. Sok gazda felhagy a termeléssel, akkor pedig nincs hazai alapanyaga a feldolgozónak. A hitelezési válság a húsipart különösen sújtja, itt is lehetne lépni. A fejlesztési prioritásokat a mezőgazdaságba kellene irányítani, technológiai, innovációs pályázatokkal támogatni az ágazatot, hogy versenyképesen termelhessen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!