Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Zöld jelzés a megyei múzeumi rendszer feldarabolásához

Népszava|2012. szept 17. 14:23
[A+ A-]
Ilyen horderejű változás még nem volt a múzeumi rendszerben - mondta L. Simon László a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a múzeumi törvény módosításnak vitáján a kulturális bizottsági ülésén.
Szerinte erre azért volt szükség, mert a megyei önkormányzatok nem tudták fenntartani a közgyűjteményi és közművelődési intézményeiket, ugyanis a szocialista-szabaddemokrata kormányok megszüntették (valójában beolvasztották a támogatásba) a korábbi kulturális normatívát. Szerinte helyes, ha a megyei intézmények (múzeumok, levéltára, könyvtárak) a településekhez kerülnek, mert a saját tulajdonukat szívesebben támogatják a városi vezetők, és a mecénások. Erre a vidéki színházakat hozta példaként az államtitkár.

Az ülés végén általános vitára bocsátott törvénymódosítás szerint az egykori 19 megyei múzeum a megyeszékhelyekhez kerül, ám megyei hatókörük megmarad, s finanszírozásukról az állam gondoskodik. A megyei intézményrendszer, több, mint 200 muzeális intézményének fenntartása is az illető településekhez kerül, ehhez az állam hozzájárul. L. Simon szerint 2,4 milliárd forintot költenek majd a megyeszékhelyeken lévő intézmények fenntartására, további 1 milliárd forint jut az egykori megyei rendszer, több, mint 200 intézményének fenntartási támogatására. Az nem derült ki, milyen módon osztják szét a települések között a forrást. Néhány fontos vidéki múzeumot nem adnak át a településeknek, e tíznél kevesebb intézmény között van a Sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeuma, Gyöngyösi Mátra Múzeum, a Pákozdi 1848-as Múzeum. Ezek az illetékes országos múzeumok filiáléjaként működnek tovább, 700 millió forint kerül majd erre jövőre.
A múzeumok ingó és ingatlan vagyona állami tulajdonban marad, az államtitkár szerint a következő körben egyenként tárgyalnak a településekkel az ingatlanátadásról is.

A könyvtári rendszer esetében eleve vegyes fenntartói struktúra működött, a jövőben minden megyeszékhelyen egy könyvtárat kell fenntartani. Így a városi és megyei könyvtárak összeolvadnak. Az ingatlanok állami tulajdonban maradnak, a gyűjteményt megkapja a település. Később, az ingatlanhoz is hozzájuthat.
2,8 milliárd lesz a költségvetésben a megyeszékhelyi könyvtárakra, 1,7 milliárd a kistelepülési könyvtári ellátásra, melyet a megyeszékhelyen működő könyvtár végez. A megyei levéltárak az országos levéltárba olvadnak bele, rájuk 2,2 milliárd jut jövőre.

"Megyei művelődési központokat nem akarunk fenntartani" - mondta az államtitkár, ugyanakkor 1,1 milliárd forintot fog költeni rá, hogy megyénként 4 fővel ellássák a megyei közművelődési feladatokat. L. Simon szerint, ha nem lesz módszertani megújulás, nem lesz értelme finanszírozni a rendszert, példaként mondta, hogy jelenleg három vidéki múzeum tud évi 300 ezer látogatónál többet felmutatni, sok az ezer főt sem éri el. A politikus hangsúlyozta, a kulturális normatívával együtt, 17,6 milliárd forintot szán a kormány 2013-ban a múzeumi, könyvtári és közművelődési feladatok finanszírozására.

Karácsony Gergely (LMP) szerint a múzeumok nem tudják igénybe venni a társaságiadó kedvezményt, mint a színházak. Továbbá a látogatószám nem mutat meg mindent. A politikus attól tart, hogy ketté fog szakadni a kulturális intézményhálózat, a kistelepülések múzeumai leszakadnak. Arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet - Hiller Istvánnal (MSZP) együtt - hogy, míg az oktatás esetében azzal érvel a kormány, hogy az esélyegyenlőség azt diktálja, hogy ne az önkormányzatot terhelje az általános iskola fenntartása, akkor a múzeumok esetében a településekre hárítja a terhet. Mindkét politikus elképzelhetetlennek nevezte, hogy a költségvetés a mai számai érvényben maradnak. Hiller István szerint is szükség van módszertani megújulásra, de semmiféle megújulás nincs pluszforrás nélkül.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének véleménye szerint a javaslat legnagyobb hibája, hogy az állami feladatellátás szempontjából kihagyja a települési intézmények döntő hányadát. Ezt a feladatot korábban 96 múzeum látta el, most 19. Nagy múltú, jelentős műtárgyállománnyal rendelkező múzeumok lehetetlenülhetnek el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!