Előző
Következő
új cikk

Külföld

Előrehozott választás lehet Japánban

Népszava|2012. szept 22. 05:52
[A+ A-]
Helyén marad a japán miniszterelnök, miután könnyedén legyőzte kihívóit a tegnapi pártvezérválasztáson. Noda Josihiko alig több mint egy éve, 2011. szeptember 2-án vette át a kormányrudat elődjétől, a szintén a Japán Demokrata Párthoz (DPJ) tartozó Kan Naotótól, aki tizennégy hónap után kényszerült lemondásra, nem utolsósorban a 2011 márciusi nagy földrengés, cunami és a fukusimai nukleáris válság kezelése miatt.
Három kihívója volt a kormányfőnek: Kano Micsihiko és Akamacu Hirotaka, mindketten volt agrárminiszterek, valamint Haragucsi Kazuhiro korábbi belügyminiszter. Noda azonban a megszerezhető 1231 voksból 818-at megszerzett, azaz a DPJ szorosra zárta a sorait a miniszterelnök mögött.

Nodának hamarosan döntenie kell arról, vállalkozik-e előrehozott választások kiírására, amit pártjának népszerűtlensége, a természeti csapások miatt bajokkal küszködő japán gazdaság, az atomerőművek bezárásának dilemmája, de még a japán-kínai szigetvita is súlyosbít. A közvélemény szemében a miniszterelnök fő bűne, hogy döntést hozott arról, 2015-ig 5-ről 10 százalékra emelkedik az áfa. Noda hiába érvelt amellett, hogy az elöregedett japán társadalom szociális juttatásait másképpen nemigen lehetne finanszírozni, ezzel még saját pártjának sorait is megosztotta.

Ha most tartanák a választásokat, a 2009-ben hatalomra került DPJ biztosan veszítene. Legkésőbb jövő szeptemberben, mindenképpen esedékes a parlamenti voksolás. A Noda-kabinet beiktatásakor 60 százalékos népszerűséget élvezett, jelenleg 30 százalék körüli a támogatottsága. Elemzők arra számítanak, hogy a következő voksoláson visszatér a japán belpolitikában korábban évtizedekig meghatározó szerepet játszott Liberális Demokrata Párt (LDP), amely jövő héten tartja vezetőválasztását.

Noda Josihiko kihívói értésre adták, hogy bármikor kikényszeríthetik a választások előrehozását, mivel a DPJ-nek csak szűk többsége van az alsóházban, néhány párttag kilépése nyomán elveszítheti a bizalmi szavazást. A Mainichi című lap szerint a DPJ több tagja egy új tömörülés, a nemrégiben az oszakai polgármester, volt tévés személyiség által alapított Japán Restaurációs Párt felé kacsin

Lájkoljon minket a Facebook-on is!