Előző
Következő
új cikk

Belföld

Összefogást sürget a nőkért Gurmai Zita

Népszava|2012. szept 22. 05:18
[A+ A-]
Országgyűlési határozati javaslatot dolgozott ki Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a nemek közötti esélyegyenlőségnek a nagyvállalati szférában történő gyakorlati érvényesítéséről. A szocialista nőjogi politikus, illetve az MSZP általa vezetett nőtagozata azt kezdeményezi, hogy legalább 40 százalékos női kvótát írjanak elő a 250-nél több munkavállalót foglalkoztató magyarországi cégek irányító testületeiben.
Gurmai és Kormos Kata pártszóvivő tegnap ismertették a javaslatot, mely a nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban és igazgatótanácsaiban irányozna elő női kvótát, az ezt figyelmen kívül hagyó cégek részvételét pedig korlátoznák a közbeszerzésekben és az uniós forrásokhoz való hozzáférésben.

Gurmai lapunknak azt is elmondta: továbbra is bizakodó, és várja Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter válaszát néhány nappal korábbi nyílt levelére, melyben személyes találkozót kezdeményezett a tárcavezetővel, hogy megvitassák azokat az adatokat és érveket, amelyek a vállalati női kvóta átmeneti elfogadása és támogatása mellett szólnak. Megírtuk: 9 uniós tagállam, köztük Magyarország nem támogatná, hogy uniós szinten kötelező érvényű jogszabály szülessen arról, hogy a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelő bizottságaiban a nem vezető beosztású tagok legalább 40 százaléka nő legyen.

Az Európai Bizottság (EB) elnökének és Viviane Reding alelnöknek címzett levélben az aláíró országok uniós szabályozás helyett tagállami szintű megoldásokat javasoltak. Ezt követően Gurmai nyílt levelében megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt, hiszen Balog Zoltán még azelőtt jelezte elutasító álláspontját az EB-nek, hogy a hivatalos bizottsági javaslat nyilvánosságra került volna. A szakpolitikus felhívta a miniszter figyelmét arra is, hogy noha a magyar kormány szerint minden célzott intézkedést "nemzeti szinten" kell kidolgozni és megvalósítani, az EB éppen azért tervezi beterjeszteni az erről szóló javaslatot, mert "a célzott nemzeti intézkedések és a vállalati önszabályozás elégtelennek bizonyultak".

Ezt orvosolná most Gurmai azzal, hogy összefogást kezdeményez a magyar pártok között, hiszen - mint fogalmazott - ez nemcsak baloldali és nemcsak nőügy. Épp ezért szeretné meggyőzni Balogot arról, hogy a kormány vizsgálja felül véleményét, valóban tegyen a nők elleni diszkrimináció ellen, és a nemzeti szintű megoldások jegyében kérje az Országgyűlés támogatását a határozati javaslathoz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!