Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

A Csodavárért kerülnek kalapács alá festmények a KOGART-ban

nepszava.hu|2012. okt 16. 15:45
[A+ A-]
A Down Egyesület egy évvel ezelőtt nyitotta meg a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum kapuját Nyíregyházán, mellyel azoknak a szülőknek kíván segíteni a gyermeknevelésben, gyermekük képességeinek megismerésében és kibontakoztatásában, akik fontosnak tartják, hogy akár sérült, akár ép gyermekük a lehető legharmonikusabb személyiséggé fejlődhessen.
Amennyiben a fogyatékkal élő gyermekek rögtön születésük után megfelelő, személyre szabott terápiában részesülnek, úgy nagyobb eséllyel teremthető meg számukra az önálló életvitel formája, lehetősége. Ezért a nemes célért "A művészet integrál!" címmel 23 festményt mutat be a nagyközönség számára a 2012. november 21-én, 19 órakor, a KOGART Házban a Down Egyesület, egy jótékonysági vacsorával egybekötött festményaukción. Az est fővédnöke és díszvendége Kovács Gábor, az aukció vezetője Winkler Nóra.

A műalkotások 2011. március 21-én születtek a Vígszínházban, a III. Nemzetközi Down Világnapon. Alkotóik Down-szindrómás és ép gyerekek ef. Zámbó István, Wahorn András, Tóth József, Timkó Bíbor, Bubla Éva, Horváth Judit, és Szabó Gábor kortárs művészek társaságában, akik a festmények sorát további 7 saját képpel egészítik ki, és bocsátják aukcióra a jó cél érdekében.

A fogyatékos emberek hazánkban 3,5 éves átlagéletkorban veszik igénybe a korai fejlesztés szolgáltatását, holott a hatékonysága sokkal jobb lenne az újszülött korhoz közelítve. A potenciálisan rászorulók egy tizede részesül ellátásban országos átlagra vetítve, viszont a fővároson kívüli területeken ez az arány még rosszabb. Az infrastrukturális problémákon kívül óriási gondot jelent a szakemberek hiánya, valamint az egészségügy és az oktatás hatékony együttműködésének hiánya is.

A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum működtetésével az egyesület célja a korai fejlesztésre szoruló gyerekek ellátásának javítása Kelet-Magyarországon, valamint olyan környezet és programok kialakítása, amely a gyakran kellemetlen kezeléseket is élménnyé teheti számukra. A Csodavárban működik a nyíregyházi integrált játszóház is, ahol a fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt játszhatnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!