Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mit kaphatunk ingyen a fogorvostól?

Népszava|2012. okt 24. 05:25
[A+ A-]
Sokan nem tudják, hogy milyen fogorvosi szolgáltatást vehetnek igénybe ingyen a társadalombiztosításuk után, illetve hogy mik azok, amikért csak kevesebbet kell fizetniük. De nem csupán a szolgáltatások árát érintő kérdésben van bizonytalanság, némelyek abban sem biztosak, hová menjenek, ha fáj a foguk.
A fogorvosi alapellátás a társadalombiztosítás keretei között működik, az igénybe vehető fogászati ellátások pedig annál a fogorvosi szolgálatnál illetik meg a betegeket, amely lakóhelyük területi ellátására kötelezett - írta Kiss Ildikó fogorvos a HáziPatika.com oldalon. A fogászati ellátások bárki számára, aki fizet, vagy aki után fizetnek az egészségbiztosításért, beutaló nélkül vehetők igénybe. A betegeknek csupán a TAJ-kártyájukat, valamint személyi igazolványukat szükséges felmutatniuk a rendelőben.

Az érvényben levő előírások szerint a beteg életkorától függetlenül támogatott fogászati ellátások: a sürgősségi ellátás, a szűrővizsgálat (18 éves kor felett évente egyszer), a szakorvosi beutaló alapján történő góckutatás, a fogmegtartó kezelés, a fogsebészeti ellátás, a fogkő-eltávolítás, az ínyelváltozás kezelése. A szabályok egyébként azt is rögzítik, hogy mit tartalmaz a fogászati szűrés: a szájüreg vizsgálata során az arc- és az állcsontok, az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, a környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása, a szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint a fogpótlások jelenlétének megállapítása, a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása, a szájhigiéne vizsgálata, a lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása, gyermekeknél pedig a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása.

A szűrővizsgálatokat az ellátó orvos nyomtatvány kitöltésével igazolja - a szűrővizsgálatok elvégzésének igazolására jogosult minden fogorvos, ide értve a magánpraxist folytató fogorvosokat is. Az igazolás azért fontos a betegek számára, mert a fogászati ellátások térítési díját 15 százalékkal csökkenteni kell, ha részt vettek az időszakos fogászati szűrővizsgálatokon.
A beteg 18 éves koráig, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, vagy a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig, illetve 60 éves életkora felett minden térítésmentes, kivéve a fogtechnikai költségeket. Ugyanakkor olyan esetek is vannak, amikor valamivel kevesebbet kell fizetniük a betegeknek - ha például fogszabályozót készítenek egy 18 éven aluli gyermek számára, vagy a rágóképesség helyreállítása érdekében történne a fogpótlás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!