Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jeszenszky-jegyzet - Az LMP és a DK a nagykövet visszahívását kéri

MTI|2012. okt 30. 15:40
[A+ A-]
Az LMP és a Demokratikus Koalíció lemondásra szólítja fel Jeszenszky Géza oslói nagykövetet a romákról megfogalmazott nézetei miatt, illetve a diplomata visszahívását kéri.
Az LMP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, Jeszenszky Géza nagykövet méltatlanná vált Magyarország képviseletére Norvégiában azzal, hogy védeni próbálta a romákat megbélyegző nézeteit. Az ellenzéki párt arra kéri Martonyi János külügyminisztert, hogy ha Jeszenszky Géza magától nem óhajt távozni posztjáról, hívja őt vissza.

A közlemény szerint Jeszenszky Gézától levélben kérte a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy "tartsa magát távol" az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumától. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy Jeszenszkynek a romákról megfogalmazott tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált, részvétele súlyosan sértené az intézmény integritását - írták.
A DK keddi közleményében kiemelte, Jeszenszky Géza kijelentése "még a végzetesen elaljasodott magyarországi közbeszédben is botrányos", azt pedig, hogy "Európa civilizáltabb társadalmaiban tűrhetetlen", a norvég intézet is jelezte, amikor arra kérte a diplomatát, hogy tartsa távol magát a konferenciától, mert részvétele "sértené az intézmény integritását".

A DK tájékoztatása szerint Jeszenszky Géza helyzete a botrány kirobbanását követően nemcsak Norvégiában, hanem Nyugat-Európa bármely országában tarthatatlanná vált, ezért a párt a visszahívását és "a diplomáciai szolgálattól történő végérvényes" távol tartását kéri.

Az Index kedden közölte, hogy a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet levélben kérte Jeszenszky Gézát, ne vegyen részt a szervezet keddi nemzetközi Raoul Wallenberg-emlékkonferenciáján. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy a diplomata romákról szóló tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált - írták. Hozzátették, a magyar nagykövetség, így maga Jeszenszky a konferencia egyik kezdeményezője és szervezője volt.

A konferencia magyar előadója, Karsai László, a szegedi egyetem holokausztkutatója - "szintén Jeszenszky miatt" - visszamondta a részvételt, de az oslói intézet kérésére végül eleget tett a meghívásnak - jegyezték meg.
Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium egyelőre nem kívánt válaszolni. Az MTI próbálta elérni az ügyben a norvég intézetet is, de eddig nem kapott választ a megkeresésére.

Az LMP hétfőn nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, a volt külügyminiszter egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A párt közleményében úgy fogalmazott, egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az - még ha jelenleg nem tanít is -, aki a diákjainak szánt jegyzetében súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg egy kisebbségről.
Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Jeszenszky Géza az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában azt írta, a BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet.
Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. "Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta.

Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.

A Hallgatói Hálózat által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben tanárok és egyetemisták hangsúlyozták, a nagykövet szombati nyilatkozatában "ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a magyarországi roma közösséget sértő kijelentéséért, azt írta: több tanulmány, szociológiai felmérés támasztja alá állítását". De "nem ismerünk olyan tudományosan megalapozott bizonyítékokat", amelyek valóban alátámasztanák az állítását - írták. Hozzátették, arra kérik az egyetem vezetőségét, hogy a könyvet az oktatásban ne használják a továbbiakban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!