Előző
Következő
új cikk

Belföld

A médiatanács újabb trükkel próbálkozik

Népszava|2012. nov 9. 20:00
[A+ A-]
Ügyészséghez fordul a Klubrádió ügyében a médiatanács - erről írt a testület saját blogján. Mivel a Fővárosi Ítélőtábla legutolsó döntése nyomán kialakult helyzetet nem tudják orvosolni, ezért azt kérik az ügyészségtől: hivatalból indítson vizsgálatot és terjesszen elő ügyészi felhívást az ítélőtábla döntése következtében kialakult jogszabálysértő állapot megszüntetése érdekében.
A blogon az is olvasható: a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 26-án meghozott jogerős ítélete ellentmondásos jogi helyzetet hozott létre, az alapján ugyanis a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, mert nincs aláírva a dokumentum minden oldala. A valóságban egyébként ez nem pontosan így történt. Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte a médiatanács azon határozatát, amely alaki okok miatt érvénytelenítette a Klubrádió 95.3 MHz-es frekvenciára benyújtott pályázatát. A bíróság kimondta, mivel a médiatanács korábban már tartalmilag érvényesnek nyilvánította a pályázatot, nem hozhat azzal ellentétes döntést azáltal, hogy később megállapítja annak alaki érvénytelenségét.

Polyák Gábor médiajogász szerint a médiatanács lépése egyértelmű: nem akarja megtenni azt, amit kellene - kihirdetni nyertesnek a Klubrádiót - , de nem meri meglépni azt, amit akarna: új pályázatot kiírni. A médiatanács érvelését pedig durva csúsztatásnak nevezte. A Klub-szabályt, vagyis az üres oldalak aláírásának követelését a médiatanács szerint a bíróság találta ki, pedig ez nem így van, csak Szalai Annamária testülete értelmezte így a döntést. Azzal azonban egyetértett a szakember, hogy az ítélőtábla határozatai egymásnak "homlokegyenest" ellentmondóak, csak "maszatolás" történt az ügyben. A bíróság úgy tett, mintha megoldotta volna a problémát, valójában viszont erről szó nincs, egyetlen konkrét döntést sem hozott. A médiatanács ki akar lépni a patthelyzetből, lépésével a legfőbb ügyész most megszólítottnak érezheti magát és a Kúriától kérhet jogegységi döntést. Igaz, ezt akár az ítélőtábla elnöke is megtehette volna, hiszen neki is éreznie kell, hogy jogi nonszensz alakult ki - tette hozzá Polyák.

A Klubrádió szerint fordítva ül a lovon a médiatanács. Az adó közleménye szerint hazugság, hogy a bíróság ítélete kizárta volna az adót, sőt felszólította a médiatanácsot, hirdessen eredményt azután, hogy a korábbi győztes pályázata érvénytelen volt. Kijelentették: ezzel a döntéssel adós a szólásszabadságnak a médiatanács. Eközben kiderült, nem is akarja kifizetni 62 hitelezőjének a tartozást a Neo FM tulajdonosa. Miért fizetném ki - tette fel a kérdést Medveczky Mihály. Egyúttal élő adásban bejelentette: szombaton 0 órától befejezi földfelszíni sugárzását a rádió, és internetes rádióként adnak műsort.

Bejelentették az elbocsátást

Hivatalosan is bejelentette a csoportos létszámleépítést a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Korábban kiderült, annak ellenére, hogy Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megígérte, az idén már nem lesz több elbocsátás, a korábbi 900 dolgozó után most újabb 250-et küld el. Eközben november elejétől több, korábban az Echo Tv-nél dolgozó szerkesztő-riporter már a közmédia hírigazgatóságának táborát erősíti.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!