Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Gyertyát gyújthatunk a független társulatokért?

Népszava|2012. nov 14. 06:33
[A+ A-]
Továbbra is parázs a hangulat a független színházak körül, hiszen az elvonások, zárolások miatt a többségük a működésének végső határára került. Előadásokat kénytelenek elhagyni, neves együtteseket is a megszűnés fenyegethet.
A független színházakról szóló videós "csata" után tovább tart az üzengetés a társulatok és a kulturális tárca között. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár legutóbb az Este című tévéműsorban nyilatkozott. Többek között elmondta, hogy számukra ez a terület is fontos. Szerinte nem az a realitás, hogy be fognak zárni a független színházak, bár nem merte határozottan állítani, hogy még az idén kifizetik a zárolás miatt egyelőre csökkentett támogatást. Schilling Árpád a nemzetközi hírű Krétakör Színház vezetője nyílt levelében felteszi azt a kérdést, "Engem - ahogy sok más pályatársamat is - igazából az érdekel, hogy közel húszévnyi munka után vajon hajlandó-e komolyan venni annak az országnak a Kormánya, amelyben születtem, és amelyben élek." Hudi László rendező, a Független Színházak Szövetségének exelnöke megkeresésünkre elmondta, az előadó-művészeti törvény korábbi verziójában egynek számított a színházi terület, és a tíz százalékát az önkormányzati pénznek a függetlenek kapták volna. Vagyis ugyanabba a struktúrába tartozónak tekintették őket, mint az összes többi színházat. Nem maradékelv alapján határozták meg a dotációjukat. De aztán kivették a törvényből, hogy minimum tíz százalékot kell kapniuk.

Majd úgy megváltoztatták a törvényt, hogy már nincs is olyan kategória benne, hogy független színház, hanem egyéb színházak vannak. Arra a kérdésre, hogy csak pénzügyi okok miatt jutnak kevesebb támogatáshoz, vagy valami miatt kevéssé kívánatos ez a terület, Hudi azt válaszolta, szerinte egyértelműen nem kívánatos ez a szféra. Úgy gondolja, központosítás van, csak az állami struktúra a fontos, ezt lehet jól kontrollálni politikai szempontból. Hudi szerint ez tipikus kommunista beállítottságra vall. Azért nem hiszi, hogy a pénzről van szó, mert a tíz százalék nem plusz pénz, hanem a mindig adott tortából egy szelet. A mostani helyzet miatt, aki teheti, elmegy erről a területről, külföldön csinál előadást. De pontosan ez a cél, menjenek el, és akkor senkit se zavarnak, és nem lesz kritika, hiszen a független színházak mindig egyfajta kritikát fogalmaztak meg. Hudi szerint, ha az állam költ színházra, akkor kutyakötelessége, hogy ezt megkülönböztetés nélkül, ne kirekesztő módon tegye, a színházak minden formáját előre meghatározott játékszabályok szerint támogassa. A független nem attól független, hogy nem kap támogatást, hanem, hogy semmiféle politikai és egyéb befolyással nincs rá senki.

Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetője, aki egy hétvégi előadásukon sírva közölte a közönséggel, hogy bajban vannak, kérdésünkre elmondta, valóban elfogytak a tartalékaik. Három éve még 24 millió forint állami támogatást kapott a Tünet nyolcfős társulata, most 11,7 milliót ítéltek meg az együttesnek, de a zárolás miatt csak kevesebb, mint hét millió forintra számíthatnak. A legfőbb probléma Szabó Réka szerint, hogy teljesen tervezhetetlen miként tudnak hozzájutni a működési támogatáshoz, miközben hiába egy független társulatról van szó, mégis egy komplett infrastruktúrát kell fenntartaniuk, irodával, próbateremmel, raktárakkal. "A minisztérium nem vesz minket emberszámba, nem kommunikál velünk és ez demoralizáló - tette hozzá a társulatvezető - Ha megkapjuk ezt a csökkentett támogatást, akkor is csak márciusig tudunk előadásokat tartani, ha nem érkezik meg év végéig ez az összeg sem, akkor a tíz éves születésnapunkra tervezett három napos fesztiválunk a Trafóban gyászszertartássá változhat" - jegyezte meg keserűen Szabó Réka.

Nem tetszett az ellenállás L. Simonnak

Saját Facebook-oldalán közzétett öles bejegyzésben üzent Mundruczó Kornél filmrendezőnek L. Simon László. A kulturális államtitkár azt sérelmezte, hogy Mundruczó a független színházak minapi videoüzenetében, a Proton Színház nevében azt mondta, a függetlenek támogatásának csökkentése bűn. Erre L. Simon felhozta, hogy a december 1-jével bezárni kényszerülő, a rendező és Petrányi Viktória tulajdonában lévő filmforgalmazó, a Szuez Film Kft. által működtetett Kino mozi úgy is kapott filmenként 1,7 milliós normatív támogatást, hogy a moziban bemutatott filmeknek olykor egy nézője volt. Felhozta, hogy Mundruczónak a Filmalap nemrég 280 millió forintos támogatást ítélt meg új filmjéhez, és egyik forgatókönyvéhez is, melyből "ki tudja, lesz-e film valaha".

Mindezt a rendező nem hagyta válasz nélkül, és Petrányival közös közleményben azt írták: felesleges érzelmi reakciók helyett visszautasítják azt "a bejegyzésben sugallt burkolt összefüggést", mely azt feltételezi, hogy ha szakmai munkájukat támogatandónak ítélik meg, akkor okafogyottá válna a véleményalkotásuk a függetlenek ügyében. Mint írták, L. Simon nem állíthatja, hogy érdemtelenül forgalmaztak gyéren látogatott filmeket, ugyanis az azokért kapott támogatást "hiánytalanul az utolsó fillérig" visszafizették, de ez az államtitkár figyelmét elkerülte. Kitértek arra, hogy a Kino bezárása a saját döntésük volt, ugyanis fenntarthatatlannak tartották a kulturális központként amúgy "sikeresen funkcionáló" vetítő működtetését. Annak ellenére, hogy azt artmozik állami támogatása Európában mindenütt bevett dolog. Leszögezték: a későbbiekben is élni kívánnak a vélemény nyilvánítás jogával a kulturális életben, mert a kritika "előre viszi a társadalmat".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!