Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyest adott Semjén újrahasznosított dolgozatára az egyik tanár

Népszava|2012. nov 20. 17:36
[A+ A-]
Vitát váltott ki az ELTE-n Semjén Zsolt diplomamunkája 1992-ben. Az egyik bírálója elégtelent, a másik jelest adott a dolgozatra, ám végül egy harmadik opponens felkérésével rendezték a kérdést. A hvg.hu úgy tudja, a gondot nem plágiumgyanú, hanem az váltotta ki, hogy a munka - amely sokat merített a teológiára 1991-ben leadott disszertációból - nem illett a szociológia intézet profiljába, illetve a dolgozat szakmai színvonalát is kifogásolták.
Egyest adott Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-re beadott szociológia szakdolgozatára az egyik bírálónak felkért vallásszociológus, ezért egy újabb bírálót kellett felkérni. Végül Semjén az opponensek véleményének összegzése után négyest kapott a szakdolgozatára, majd az védésen jelessel vizsgázott. A hvg.hu úgy értesült, az 1990-es évek elején működött Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetben vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e a dolgozat a szociológián, miután a bíráló kifogásolta annak színvonalát.

A hvg.hu hétfőn írt arról, hogy a jelenlegi miniszterelnök-helyettes a teológia-doktori megvédése után 1992-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a szociológia szakon is szerzett diplomát, ahova egy olyan szakdolgozatot adott be, mely jelentős átfedést mutat az 1991-es disszertációval. A New Age értelmezési kísérlete című, 51 oldalas szociológia dolgozatból - melyben a főszöveg 46 oldal - 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése, rövidítése. Semjén a doktoriból olyan részeket is átemelt, amelyek a disszertációban eleve valamely külső forrás átvételén alapultak.

A Népszabadság kedden megjelent cikkében Fokasz Nikosz, a szociológiai tanszék vezetője azt állította, Semjén arra hivatkozva kapott elégtelent az egyik tanártól, hogy "a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű", vagyis nem kapcsolódott "szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amelyből a jelölt oklevelet kíván szerezni".

Elégtelen és jeles


A hvg.hu-nak nyilatkozó Csákó Mihály akkori intézetvezető-helyettes azt mondta, emlékei szerint Semjén szakdolgozatával az volt a gond, hogy nem tartalmazott szociológiai megállapításokat, főleg a szakirodalmat ismételte, másrészt "kevés volt benne az önálló gondolat". "Abban az időszakban a plágiumkeresés - miután a technikai feltételek, szoftverek nem voltak elérhetőek még - másodlagos volt" - beszélt az akkori körülményekről a volt intézetvezető-helyettes.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!