Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ismét emelik az egyházak támogatását

Népszava- összeállítás|2012. nov 27. 05:23
[A+ A-]
Az ideinél több pénzzel "pótolhatja" ki az egyházaknak az állam az adófizetők 1 százalékos adófelajánlását - tartalmazza egy kormány által benyújtott törvényjavaslat.
Ezzel azért is jól járhatnak jövőre az egyházak, mert az állampolgári felajánlások összege ugyan évről-évre csökken, ám ez a pénz 2013-ban már csak 31, egyházként elismert felekezetnek ajánlható fel, miközben az idén még 90 egyház rendelkezett az ehhez szükség technikai számmal. (Az új egyházi törvény által el nem ismert egyházak jövőre a több ezer civil szervezettel harcolhatnak a civilek számára felajánlható 1 százalékért.) A javaslat az állami többletkiadást azzal indokolja, hogy "szükséges az egyház-finanszírozási törvénynek az első Orbán-kormány által elfogadott elvi alapokhoz visszatérő módosítása".

Az elmúlt 15 évben ugyanis többször változott az az arány, amelyre a költségvetés kiegészítette az 1 százalékos adófelajánlást, ha az ténylegesen nem érte el a büdzsé teljes szja-bevételének 1 százalékát. Az eredeti, Horn-kormány által javasolt törvény 1997-es elfogadásakor az egyházaknak juttatandó támogatást a költségvetés még csak 0,5 százalékos mértékéig egészítette ki, az egyházaknak felajánlott rendelkezések arányában. Az első Orbán-kormány ezt megemelte (volna), ráadásul az állami kiegészítést nem az adózók felajánlásának sorrendjében, hanem a 2001-es népszámlálás vallási felekezetekre vonatkozó eredményei alapján osztották volna ki.

Ezután egy 2009-es módosítás alapján tavaly és idén már ismét a régi elosztási gyakorlat és a 0,5 százalékos érték alapján kapták a kiegészítést az egyházak. Ezt emelné 0,9 százalékra a mostani javaslat, miközben az elosztási mód maradna. A tervezetet - melynek zárószavazását két hét múlva tervezi a parlament - egyébként érthetetlen módon egy egészségügyi salátatörvénybe "csomagolták" - hívta fel a figyelmet a galamus.hu-n megjelent írásában Fazekas Csaba. A történész szerint ha az 1 százalékok összege nagyjából 11 milliárd forint, és ha az idén az adózók csupán 4 milliárdot ajánlottak fel, jövőre a költségvetés mintegy 6 milliárdos támogatást nyújthat az egyházaknak, miközben a köz- és felsőoktatás vagy éppen a kulturális intézmények finanszírozása jelentősen csökken, és más feladatokra is kevesebb pénzt szán az állam.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!