Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Élménykalendárium a Ferencvárosban

nepszava.hu|2012. dec 4. 15:17
[A+ A-]
Színházi koncert, könyvesbolti mesedélután, logikai társasozás, fürdőzés ingyenes vizimasszázzsal, dokumentum filmes mozi, dunaparti villamosút házi süteményekkel. December 8 és 16.-a között közel húsz ingyenes programmal várja a kilencedik kerületben élőket, dolgozókat, és a Ferencvároshoz kötődőket, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány "ÉLMÉNYKALENDÁRIUM" című programsorozata.
A hagyományteremtés szándékával született karácsonyi rendezvényhez olyan kilencedik kerületben élő helyi vállalkozók, intézmények, civilek és művészek csatlakoztak, akik a közelgő ünnepek apropóján, valamennyien egy-egy különleges közösségi, kulturális élménnyel szeretnék megajándékozni a körülöttük élőket. A programok az alapítvány egyik legfontosabb célkitűzését, a helyi adományozás, azon belül is a nem pénzbeli támogatások fontosságát, a környezetünkben élők iránti odafordulás örömét és a szomszédságainkban megbújó értékek felfedezését kívánják népszerűsíteni.

A 2011-ben bejegyzett Ferencvárosi Közösségi Alapítvány - bár nemzetközi elődei szép számban akadnak - itthon még mindig unikumnak számít azzal, hogy fő célkitűzését, a kerület fejlesztését, kifejezetten a helyi közösség erőforrásaiban rejlő lehetőségek kiaknázásával, elsősorban helyi támogatásgyűjtéssel és adományosztással kívánja elérni.

Az alapítványon belül négy elkülönített kerületi alapot hoztak létre, egy-egy konkrét ügy vagy kerületrész támogatására:

Alap a Belső-Ferencvárosért, a József Attila Lakótelepért, a Ferencvárosi Gyerekek támogatására és a Kerületi Közterek fejlesztéséért. A szervezet időről időre maga is szervez olyan programokat, amelyek népszerűsítik a helyi adományozást, és hozzájárulnak a hazai adományozási kultúra fejlődéséhez.

Helyi vállalkozók összefogásával, idén tavasszal már második alkalommal rendezték meg a Ferencvárosi "Aput a Kapuba" Kupát, a kerületi iskolai közösségek szabadidős-és sport életének felvirágoztatására, és így született meg az Igyon egy szódát a Ferencvárosért! akciójuk is, amelyhez folyamatosan csatlakoznak azok a ferencvárosi kávéházak és éttermek, ahol a vendégek minden pohár szóda elfogyasztásával támogathatják az alapítványt.

"Fantasztikus volt megélni, hogy az Élménykalendárium ötletére mindenki azonnal igent mondott. Mivel mi azokat igyekszünk megszólítani, akik jobb közérzettel szeretnének élni és dolgozni a Ferencvárosban, a karácsonyi programsorozathoz felkért csatlakozók nagyon könnyen azonosultak céljainkkal, izgatottan és nagy örömmel vetették bele magukat az ajándék-események tervezésébe!" - számolt be az alapítvány legújabb kezdeményezéséről Miklusicsák Alíz, a szervezet egyik kurátora. Az alapítvány ünnepek elé szánt akciója arra buzdítja a kerületieket, hogy minél többen vegyenek részt a programokon, ismerjék meg egymást, hiszen mindenki adhat valamit a közösségének, ahogyan sokat kaphat is tőle. www.ferencvarosi.kozossegialapitvany.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!