Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Ünnep és bizonytalanság

Népszava|2012. dec 8. 06:30
[A+ A-]
A Trafóban ma ér véget a Tünet Együttes Kábé 10 című háromnapos születésnapi fesztiválja. Szabó Réka és csapata arra vállalkozott, hogy szembesíti a független társulatokat saját helyzetükkel, illetve párbeszédre, összefogásra hívja őket. A társulatvezetővel többek között a függetlenek túlélési lehetőségeiről beszélgettünk.
Szabó Rékát először arról kérdezem, hogy a mostani születésnapi fesztivál, ha továbbra sem alakulnak kedvezően a dolgok, akkor a Tünet Együttes előrehozott "halotti tora" is lehet? "Vannak még lekötött előadásaink, bemutató terveink, tehát az azonnali megszűnésről még korai lenne beszélni, de a helyzetünk valóban elég súlyos - mondja a Trafóban, a Katona József Színházban és más befogadó helyeken is szívesen látott Tünet Együttes alapítója - A fesztivált nemcsak a születésnap miatt tartottuk fontosnak, hanem azért, mert úgy érezzük, hogy az egész független szcéna életében lezárul egy korszak. Eljutottunk egy olyan határig, amikor kérdésessé vált, hogy abban a formában és minőségben, amelyben eddig dolgoztunk, tudjuk-e folytatni a munkát."

Mint ismert, a független, alternatív színházak az idén még nem jutottak hozzá a működési támogatásukhoz, több együttes gyakorlatilag ingyen kénytelen létrehozni produkciókat, ráadásul a minisztérium nem csak késve írta ki a pályázatot, de nemrégiben arról is döntöttek, hogy a megítélt támogatás egy részét zárolják. Ennek a helyzetnek Szabó Réka szerint több felelőse van. Úgy látja, hogy egyrészt a kormány és az illetékes minisztérium járt el felelőtlenül az ügyben, mert komoly hibákat követtek el a kommunikáció és a szakmai egyeztetés terén. Ezzel tervezhetetlenné vált a független együttesek működése és gyakorlatilag többségük az ellehetetlenülés közelébe sodródott. Szabó Réka úgy gondolja, hogy ez a folyamat a támogatásokat megítélő szakmai kuratórium tagjait is nehéz helyzetbe hozta, hiszen amikor a szakemberek döntöttek, még nem tudhatták, hogy további zárolás következik.

A Tünet Együttes vezetője úgy érzi, hogy a kialakult helyzetért a szakmát is felelősség terheli, mint ahogy fogalmaz: "képtelenek voltunk az elmúlt időben a szakmai szervezeteinket felépíteni, komolyan venni, a saját harcainkat belül megvívni". A szakma kidolgozott ugyan egy szakmai szempontrendszert, amely valamennyire beépült a pénzelosztó folyamatba, de arról nem foglalt senki állást, hogy Magyarországon hány független társulat képes működni. Ennek a koncepciónak a minisztérium és a szakmai szervezetek párbeszédéből kellett volna Szabó Réka szerint megszületni, de ez sajnálatosan nem történt meg. Folytatódott az a már korábban kialakult gyakorlat is, amely szerint a kuratóriumok szétaprózzák a megítélt támogatásokat és ezzel a nagyobb, kiemeltebb társulatokat lehetetlenítették el. Azok az együttesek, amelyek próba helyet, raktárakat, irodákat bérelnek, állandó tagjaiknak béreket fizetnek, különösen válságos helyzetbe kerültek, legutóbb azzal a döntéssel, hogy a megítélt támogatás egyharmadát zárolták. A Tünet Együttes állami támogatása 2010-ben még 31 millió forint volt, de abból is már csak húsz milliót kaptak meg. Idén viszont az elvonások és a zárolás miatt ez az összeg 7,5 millióra csökkent.

Arra a kérdésre, hogy a mostani hatalom számára miért váltak kényelmetlenné a független színház társulatok Szabó Réka azt válaszolja: "nem tudni, hogy e mögött tudatos ellehetetlenítési szándék áll, vagy egy hozzá nem értő kapkodás. Úgy tűnik, hogy akik döntenek a sorsunkról, nem tudják, kik vagyunk és, hogy mit akarunk és érdemben nem is állnak velünk szóba. Ráadásul egy független teátrum működését nehéz kontrolálni, nem lehet leváltani a társulatvezetőt, mint az a kőszínházak esetében gyakran megesik. Egy független társulatnak nem kell direkt megfelelnie sem az adott politikai hatalomnak, sem másnak, bátrabban kísérletezhet, de az fontos, hogy megtaláljuk a saját közönségünket. Azt hiszem, nekünk ez sikerült, ezt bizonyítja, hogy produkcióinkat hosszú időn keresztül repertoáron tudjuk tartani."

Szabó Réka úgy tudja, az utóbbi hetekben bár videó üzengetés zajlott ugyan, de érdemben nem közeledtek az álláspontok a misztérium és független társulatok között, tehát megmaradt a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság.
A Tünet Együttes nyolc tagból áll, ezt a létszámot tovább nem lehet csökkenteni Szabó Réka szerint, mert akkor már nem tartható együtt a minőségi munkát garantáló szakmai műhely. A Tünet jövőjéről annyi tudható, hogy a jelenlegi anyagi feltételek alapján márciusig tudnak működni.
A három napos fesztivált a ma 19 órakor kezdődő Emlék Koncert című gála zárja a Trafóban, amelyben tíz év Tünet-zenéit szövi koncertbe, és gondolja újra Márkos Albert, a társulat állandó zeneszerzője. Az este második felében meglepetés performanszok és fotóárverés Bánki Gergely vezetésével.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!