Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Javításra szorul a katatörvény

Népszava|2012. dec 29. 05:48
[A+ A-]
Jelenlegi formájában hibás a kisadózók tételes adójáról (kata) szóló törvény, az elfogadott törvényszöveg alapján ugyanis senki sem tartozna a kedvezményezettek körébe - állítja Angyal József, adószakértő, aki ennek ellenére minden hatmillió forint alatti bevétellel rendelkező egyéni vállalkozónak ajánlja az új adózási formát.
Az adószakértő szerint a másik új adózási lehetőség, a kisvállalkozói adó (kiva) ugyanakkor elhibázott, adminisztrációt növelő, és a válallkozók számára minimális nyereséget jelentő kezdeményezés, melynek bevezetését vissza kell vonni, vagy elhalasztani és egy szakmai konzultáción megvitatni, hogy érdemes-e módosított formában bevezetni.

Az elfogadott törvényszöveg úgy fogalmaz: főállású kisadózó az, "aki a tárgyhó bármely napján nem felel meg az alábbi feltételek valamelyikének," majd a törvény több feltételt felsorol, legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, rokkantsági ellátásban részesül, más államban biztosított, vagy rokkantsági ellátásban részesül. A szakértő szerint a "valamelyikének" szó helyett "egyikének sem" kifejezésre lenne szükség. Angyal József lapunknak úgy fogalmazott: a jogalkotónak el kellene ismerni ezt a bakit, és mielőbb javítani a hibát. Az adószakértő minden hatmillió forint alatti bevétellel rendelkező egyéni vállalkozót arra buzdít: hagyja figyelmen kívül a jogalkotó nyilvánvaló hibáját, ezt úgyis ki kell javítani, és válassza a katát, december 31-én éjfélig ez még online, az ügyfélkapun keresztül is megtehető. A módosítás természetesen jövőre, év közben is megtehető, de akkor két bevallást kell készítenie a vállalkozóknak. Ne engedjék, hogy kiénekeljék a sajtot a szájukból - fogalmazott a szakértő.

Nem igaz, hogy mindkét helyen meg kell fizetni a járulékokat, ha a katás egyéni vállalkozó egy kft-ben is tag - szögezte le Angyal József, adószakértő. Korábban az NGM és a NAV kiadott egy tájékoztatást a katáról, melyben azt írták, ebben az esetben mindkét vállalkozásban meg kell fizetni az adót. Angyal József lapunknak kifejtette: a tb-törvény, amely alapján a járulékokat kell fizetni, nem ismeri a katás vállalkozó fogalmát, így ez csak adózási forma, vagyis a tb-törvény alapján a katát választó egyéni vállalkozónak nem kell duplán fizetnie a járulékot. Nem világos, hogy a kormány és a NAV miért akarja lebeszélni a vállalkozókat az új adózási formáról.

Az adószakértő ugyanakkor elmondta, hogy a katával ellentétben a kiva nagy szakmai bukás, amely csak bonyolítja a vállalkozások adminisztrációját, de valódi előnyt nem jelent. Angyal Jószef szerint el kellene halasztani a kiva bevezetését és egy széleskörű szakmai konzultáció során megvitatni, hogy van-e egyáltalán szükség erre. A NAV közlése szerint eddig mintegy 31 ezer kisvállalkozás jelentkezett be a katára, és több mint 4600 választotta a kivát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!