Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Új Erzsébet-utalványok jönnek

Népszava|2013. jan 9. 05:35
[A+ A-]
Ezentúl sport- és kulturális eseményre, taneszköz és ajándék vásárlására felhasználható Erzsébet utalványt is forgalmaz a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) - jelentette be Kocsmár Kornél, a NÜSZ ügyvezető igazgatója tegnap a Cafeteria 2013 konferencián.
Az Iskolai Erzsébet-utalvány, amely tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására használható fel az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig. A másik új termék a Szabadidő Erzsébet-utalvány, amely sporteseményre és kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet vásárlására, illetve könyvtári beiratkozási díj térítésére használható. Bevezetik továbbá az Ajándék Erzsébet-utalványt, amely a szerződött szolgáltatóknál műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás termékkörökbe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására használható fel Magyarország területén.

Az Erzsébet utalványok kezelési költsége továbbra is 2 százalék, s az automatikus mellett egyedi címletezésre is lehetőség van, a minimális rendelési érték pedig fejenként változatlanul 1000 forint. Mint ismeretes az Erzsébet-utalványt és a SZÉP kártyát tavaly januárban, a cafeteria-rendszer átalakításakor vezették be: azóta csak ez a két béren kívüli juttatás adható kedvezményes adótartalommal. Emiatt az Európai Bizottság novemberben második szakaszba léptette az ügyben hazánk ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokat, ekkor 30 napot adtak a rendszer átalakítására, különben az Európai Bíróság előtt folytatódik az eljárás. Brüsszel azt kifogásolja, hogy Magyarország "indokolatlan és aránytalan korlátozásokat" alkalmaz, és nem biztosítja "a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát" az étkezési utalványok és üdülési csekkek kibocsátói számára.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!