Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ócsai lakópark - Már jelentkezhetnek a leendő bérlők

MTI|2013. jan 15. 17:34
[A+ A-]
Olyan jó minőségű lakópark épül Ócsa szomszédságában a bajba jutott devizahiteles családok számára, melyre büszkék lehetünk - jelentette ki az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden.
A sajtótájékoztatót abból az alkalomból hívták össze, hogy éjféltől már benyújthatják pályázatukat az érdeklődők az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára. A pályázati feltételek a Belügyminisztérium honlapján is olvashatók.
Soltész Miklós államtitkár a kiemelt kormányzati beruházás előzményeire való visszatekintés után jelezte, hogy a pályázat kezelője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az első ütemben elkészülő 80 ház leendő bérlőit egy öttagú bizottság jelöli ki előzetes tájékozódás, illetve környezettanulmányt követően.
Mint mondta, a bizottság munkájában az ócsai önkormányzattól és a Máltai Szeretetszolgálattól 2-2 fő, míg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től további egy fő vesz részt. Az 50 négyzetméteres otthonok bérleti díja havi 16 800, a 60 négyzetmétereseké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetmétereseké 21 100 forint lesz.

Az államtitkár - reagálva azokra az ellenzéki vádakra, melyek szerint az ócsai beruházással valójában egy "nyomortelep" jön létre - úgy fogalmazott: a tervezőket, kivitelezőket, illetve az építkezésen dolgozó közmunkásokat egyaránt sérti, hogy épp az első Orbán-kormány otthonteremtő programját szétverő, az embereket devizahitelekbe hajszoló, a bankok érdekeit védő politikusok szájából hangzanak el ezek a negatív megjegyzések.
Olyan, a bérlőknek hasznos tevékenységre is lehetőséget nyújtó lakópark épül itt, melyekre büszkék lehetnek az ócsaiak, s mindenki, aki segíti a megvalósulást - szögezte le az államtitkár.

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke "ócsai küldetésükről" szólva feltette a kérdést: vajon házakat építeni vagy emberekből közösséget formálni nehezebb? Szerinte a szeretetszolgálat ez utóbbi feladatot vállalta magára. Az atya megjegyezte, hogy noha csak éjféltől lehet regisztrálni, kedd délig már 25-en jelentkeztek, s akadt olyan nyírségi pályázó is, aki előrelátó módon elkezdett a környéken munkát keresni.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára a projekt állásáról tájékoztatta a sajtó képviselőit. A rengeteg adminisztratív teendő elintézését és a projektben közreműködő szervezetek egyeztetését követően elkészült a lakótelep ivóvíz-gerincvezetéke, s túl vannak az ócsai szennyvíztelepre való rácsatlakozáson is - mondta. A közvilágítás 61 százalékos készültségi fokú, a az útépítés is megkezdődött, de a nagy hideg miatt némi csúszásra lehet számítani az első 80 épület műszaki átadását illetően. Erre várhatóan február vége körül kerül sor.
A beruházó Belügyminisztérium elégedett a minőségre nagyon ügyelő kivitelező munkájával - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Mintaprojektnek tekinti az ócsai lakótelepet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. - mely a majdani bérleti szerződéseket is megköti -, hiszen új, egymás melletti ingatlanokról, és egy új lakóközösségről van szó - fogalmazott Csillag Tamás, a cég vezérigazgatója. Kiemelte: rendszeresen be fognak számolni az ócsai vagyonkezelői tapasztalataikról.

Bukodi Károly (Fidesz), Ócsa polgármestere arról beszélt, hogy a lakóparktól pár kilométerre fekvő Ócsa biztosítani tudja a szociális lakóparkba költözők alapvető igényeit. A nemrég 300 millió forintból felépült egészségház, a tavaszra kész új bölcsőde, valamint a hamarosan bővülő óvoda ugyanúgy tudja fogadni a beköltözőket, mint a szabad férőhelyekkel rendelkező általános iskola és gimnázium - jelentette ki.
A közlekedési gondok megoldását célozza a jelenleg napi háromszori helyi járat, illetve a Volán-buszok megállóinak bővítése, de a tervek szerint egy kisbuszt is szolgálatba állítanak majd. A városvezetés reményei szerint a lakópark 100 hektáros szabad területén ipari létesítmények, s ezzel új munkahelyek jöhetnek létre - tette hozzá a polgármester.

A sajtótájékoztatón egyebek mellett kiderült, hogy az ócsai lakótelep házainak négyzetmétere 300 ezer forintba kerül, illetve hogy az átadás többszöri csúszásának fő oka, hogy eredetileg készház-technológiában "gondolkodtak", de e háztípus működtetése túl sokba került volna, ezért új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni.
A lakótelep első 80 házának leendő bérlői február közepéig jelentkezhetnek. A pályázatokat elektronikus úton és papíron is be lehet nyújtani a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak címezve (az adatlap a www.ocsalakaspalyazat.hu honlapról tölthető le). Felvilágosítás az ocsa@maltai.hu e-mail címen, vagy munkaidőben a 06-1-391-4710-es telefonszámon kérhető.

Még látszatmegoldásnak is kevésnek tartja az ócsai lakóparkot az MSZP elnökhelyettese

Az érdeklődők éjféltől nyújthatják be pályázatukat az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára. Soltész Miklós szociális államtitkár az építkezés helyszínén tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat kezelője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az első ütemben elkészülő 80 ház leendő bérlőit pedig egy öttagú bizottság jelöli ki előzetes tájékozódás és környezettanulmány után.
"Az ócsai adóspark még látszatmegoldásnak is kevés lesz. Nem 80, hanem (...) 140 ezer család képtelen a hitelének törlesztésére ma Magyarországon" - írta az MTI-hez eljuttatott reagálásában Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese.
Hozzátette, nagy a csönd az eszközkezelő és a magáncsőd bevezetése körül is.

Az ellenzéki politikus közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy találjon végre valódi megoldást a bajban levő családoknak. Simon Gábor megjegyezte, hogy az Ócsára elköltött hatmilliárd forintból 1200 lakótelepi lakást lehetett volna venni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!