Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rés a pajzson: a kormányt bíráló filmet vetít a köztévé

nepszava.hu|2013. jan 23. 12:06
[A+ A-]
Paul Lendvai producer szerint nem akarták lejáratni Magyarországot azzal a filmmel, amit ma este az M1 is levetít. A kormányoldal elfogultsággal bírálta az alkotást - a képet azonban árnyalja, hogy a filmben megszólalt Martonyi János külügyminiszter is, és az alkotók szerették volna, ha Orbán Viktor is ezt teszi, de a miniszterelnök nem élt a lehetőséggel.
Pesszimista ugyan az osztrák állami televízió, az ORF Magyarországról szóló, múlt héten sugárzott filmje, de csak azért, mert így látják az érintettek, a film alkotóinak pedig nem volt szándékában ártani Magyarországnak, szögezte le Paul Lendvai producer miután a bécsi magyar nagykövet szerint kizárólag a magyar kormány ellenfelei jutottak szóhoz a filmben. Az ütésváltás jól jelzi, hogy novemberben még javában állt a bál a Nemzeti álmok, avagy búcsút mond-e Magyarország Európának című egyórás dokumentumfilm körül, amit 220 ezren látták az osztrák ORF televízióban. Most viszont a magyar közönség maga döntheti el, hogy merre húz - ha egyáltalán - Paul Lendvai, és a rendező Andrea Morgenthaler német dokumentumfilm-készítő műve, ugyanis az M1 ma este kilenckor műsorra tűzi.

Emlékeztetőül: a film a második Orbán-kormány két évéről, a magyar társadalom mély megosztottságáról, a gazdasági nehézségekről és arról a lépéssorozatról, amellyel a jelenlegi kormánykoalíció megpróbálta bebetonozni hatalmát. Valóban megszólalnak benne ismert ellenzéki politikusok és közéleti szereplők, mint például Guyrcsány Ferenc, Bauer Tamnás közgazdász, Iványi Gábor lelkész, Ungváry Rudolf író, Váradi Júlia a Klubrádió szerkesztője, vagy éppen Dopemen. De az alkotók a kormánypártokat sem akarták elkerülni, Martonyi János külügyminiszter is elmondja véleményét a kamerának, sőt Lendvai állítja: interjúkérésükkel megkeresték a kormányfőt, de nem kaptak választ Orbán Viktortól.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!