Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A kerttulajdonosoknak drága a regisztráció

Népszava|2013. febr 6. 05:36
[A+ A-]
Kötelező a földhasználat regisztrációja és díjat kell fizetnie azoknak a kiskert tulajdonosoknak is, akiknek a "birtoka" ugyan nem éri el az egy hektárt sem, de mezőgazdasági területnek minősül és értéke aranykoronában is kifejezhető. E körbe tartoznak a belterületi mezőgazdasági területek, a volt zártkerteket is. A bejegyzés díja 6 ezer forint. Mint az több jogszabály esetében is megtörtént az elmúlt időszakban, ezzel kapcsolatban is vannak homályos pontok.
A földtörvény múlt év végi modósításával a törvényhozók egy hónapot adtak az egy hektár alatti földtulajdonosoknak, hogy regisztrálják az egy hektár alatti, általuk használt kiskerteket is földhasználati nyilvántartásba. Mások értelmezése szerint nem január 31-e volt a határidő, hanem március 31-ig kell regisztrálni. A kérdés tisztázására kértük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, de lapzártánkig nem érkezett magyarázat.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese a Népszavának elmondta, a jogszabályban a január 31. határidő szerepel, ami egy december végén hatályba lépett törvény esetében szinte betarthatatlan a becslések szerint 350 ezer érintettnek. A szakember úgy vélte, január végéig legföljebb az 5-10 százalékuk regisztrálhatott.
"Szerintem a többségnek fogalma sincs erről a kötelezettségről, mert a kormányzat nem vitte túlzásba az ezzel kapcsolatos tájékoztatást" - jegyezte meg Máhr. Eddig csak az 1 hektár fölötti területeket kellett bejelenteni, amelyekre már uniós támogatás is járt.

Különféle értelmezések láttak napvilágot arról is, hogy kinek kell és kinek nem kell fizetnie a 6 ezer forintos díjat. Tény, hogy csak abban az esetben nem kell fizetni, ha az eddig is termőföldként nyilvántartott területet érintő változást jelent be a tulajdonos.

"A most regisztrációra kötelezettek többsége azonban eddig nem volt bejelentve, így nekik fizetniük kell" - érvelt Máhr.
A mulasztók büntetése az aranykorona érték ezerszerese, de ez csak első hallásra ijesztő. A szakember számításai szerint például egy 0,35 hektáros, 20 aranykorona értékű terület után a büntetés - ha kivetik - éppen annyi, mint a regisztrációs díj: 6 ezer forint. Máhr azonban felhívta a figyelmet, hogy a regisztrálók nagy része szerény jövedelmű család, nincs bevétele a kiskertjéből, így ez pénz is többlet kiadást jelent. Az ellenőrzés megoldható lenne a földhivatalok által a foldhasználatival párhuzamosan vezetett elektronikus tulajdoni bejegyzési adatbázis alapján.

Lapunk szakmai körökből úgy értesült, hogy az országgyűlési választás előtti évben a kormány mégsem vállalja a kockázatot és a jogszabály keltette felzúdulás miatt esetleg ingyenessé teszi a regisztrációt. Kérdés persze, hogy ha ez így lesz, azok akik már befizették a díjat, vissza kapják-e?

Lájkoljon minket a Facebook-on is!