Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Becsületrend civil kurázsiért

Népszava|2013. febr 9. 06:38
[A+ A-]
A 2010-ben alakult Ars Humanica Hungarica Kör 2011-ben megalapította a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést, mint a magyar civil társadalom értékelvűségét kifejező elismerést. Ennek első átadása 2012. február 10-én, gróf Batthyány Lajos 205. születésnapján volt a budapesti KOGART Házban.
Második átadására idén, február 10-én, 11 órakor kerül sor az Óbudai Társaskörben. Idén két kitüntetést fognak átadni: Fehér Sándor, hegedűművésznek (posztumusz), aki a tavaly januárban felborult Costa Concordia luxushajón, a gyermekek mentése közben vesztette életét, valamint a burgenlandi (Rechnitz) RE.F.U.G.I.U.S. Egyesületnek.

Ez utóbbi, spontán szerveződött civil egyesületként vállalta fel (helyettünk, magyarok helyett) azt a szomorú feladatot, hogy emléket állítson annak a körülbelül 200 munkaszolgálatos, zsidó honfitársunknak, akiket 1945. március 24-ének éjszakáján Batthyány Margit grófnő rohonci kastélyának báli vendégei és a helyiek meggyilkoltak, majd máig ismeretlen helyen elföldeltek. Az egyesület szép, szabadtéri emléket épített a gyilkosság helyszínének közelében, megvásárolta és a további romlástól megóvta a gyilkosság helyszínéül szolgált úgynevezett Keresztpajtát (Kreuzstadl), és folytatja a kutatást a tömegsír feltalálására, mert a falu hallgat, mint a sír.

Az emlékpark tavalyi avatásán Heinz Fischer, osztrák szövetségi elnök is részt vett. Az átadási ünnepségen Paul Gulda zongoraművész (Bécs) és Iván Ildikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese adnak műsort.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!