Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fideszes importagyak

Népszava|2013. febr 19. 06:07
[A+ A-]
A jobboldali médián szocializálódott polgár, ha a nevet meghallja, mély álmából felébresztve is, automatikusan reagál: "ha Simor, akkor offshore". Miután a besározás elérte a tetőfokot, következett a számvevőszék vizsgálata, s a vádpontok közé bekerült a bankok üzleti titkainak megsértése. Viccnek sem utolsó: az állam által ismételten megtaposott-megregulázott pénzintézetek "titkait" védik állami revizorok.) Már csak ráadás, hogy Lázár ezt követően tisztességtelennek bélyegezte az MNB távozó elnökét, fokozva a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizonytalanságot.

Mindenesetre holnap, de inkább holnapután, sok történész keresi majd arra a válasz, hogyan folyhatott 2013-ban a letűntnek hitt korok szellemiségét újraidéző hajsza Simor ellen? Honnan a minta, a sugallat? Teljes értékű válasz híján (ismerjük el, a mai pártállam elődeinél jobban őrzi titkait), aktuális kapaszkodónak tűnhet a Magyar Narancs legutóbbi számában "A vár esze" című cikk, mellesleg nehezen letehető olvasmány, Rényi Pál Dániel tollából. Bemutatja a Fidesz két amerikai kommunikációs stratégáját, az ötletember Arthur Finkelsteint, aki még Tricky Dicky, vagyis Nixon, Watergate-hoz köthető stábja környékén tanulta a szakmát, valamint üzlettársát, az ugyancsak sokat látott George Birnbaumot, az izraeli Natanjahu egykori hivatalvezetőjét. Nem ez az első híradás e cégtulajdonos párról és sokat mond médiahelyzetünkről, hogy a kormányzati "agybehozatal" e példájáról a szélesebb közvéleménynek eddig alig volt tudomása, annak ellenére sem, hogy az Index már tavasszal felhívta a figyelmet e kapcsolatra egy tényekben gazdag összefoglalóval.

Finkelstein honlapján - a Jelen ügyfelek alcím alatt­ - szó szerint ezt olvashatjuk: "Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének Fidesz kormánya". A Mancs fölvázolja Finkelstein első ügyfelének, az ultrakonzervatív republikánus Jesse Helmsnek, sajátos történetét is. Ő egyértelműen kampányai fő ütőkártyájának tekintette kérlelhetetlen szembenállását a melegek és a fogyatékosok esélyegyenlőségével. Egy alkalommal ez ügyben "lebuzizta" a New York Times és a Washington Post teljes szerkesztőségét is. Utóbb kiderült, hogy homofób kampányának észkombájnja Finkelstein maga is meleg, és a liberális Massachusettsben kötött házasságot férfi párjával. Ekkor mondta Clinton volt elnök: "Ez a pofa vagy nem veszi komolyan saját pártját és teljesen machiavellisztikus, vagy pedig egyfajta undort érez saját magával szemben".

Tény: negatív kampányban, médiamanipulációban Finkelstein igazi profinak bizonyult. Meghirdetett krédója ez: "az ellenfélre koncentrálj, ne saját jelöltedre. Használj hirdetéseidben egyszerű szavakat, és Armageddon-szerű kifejezéseket. Szüntelenül ismételd a szlogeneket minden csatornán". Alapelve az is, hogy ki kell tapogatni az egyes társadalmi kisebbségekkel szembeni előítéleteket, rájátszva a sztereotípiákra: innen már csak egy lépés mindent a liberálisokra kenni. Hasonló krédó - így tűnhet - visszaköszön a hazai hatalomgyakorlásban is. Feljelentésekbe torkolló, az alázó gúnyszavakat monoton módon újra és újra ismétlő, sulykoló kampány folyt nemcsak Gyurcsány ellen ("Sukoró", "Őszöd") és Bajnai ellen is ("Wallis", meg "libás"); hosszú volt a névsor, már a most tetőző Simor-akció előtt. Mintha itt is az "egyszerű hívószavak" receptjét alkalmazták volna. És akkor még nem szóltunk a nemzeti vívmányainkat az éhségmenetek résztvevőitől védelmező harcosok plakátjain, bájos molinóin olvasható jelszavakról, amelyek egyértelműen a lakosság egy kisebbségével szembeni előítéletekre épülnek...

Egyébként a hetilap szerint az amerikai tanácsadókkal 2008 óta élő kapcsolatot Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó irányítja, aki állítólag informálisan a hárommilliárdos kormányzati megbízással rendelkező Századvéget is felügyeli. A Századvég nemzetközi tanácsadó testületének feje pedig a múlt év óta George Pataki, volt New York-i kormányzó, akivel Orbán baráti kapcsolatot ápol. (Megjegyzendő: talán éppen Pataki személye jelentheti a választ arra a kérdésre, amely a Narancs szerint is egyelőre még nyitott: ki hozta össze Orbánt Finkelsteinnel és társával? A tanácsadó korábbi tevékenységére utalva egy amerikai politikai kutatócsoport Pataki "titkos fegyverének" nevezte Finkelsteint). Amikor Orbán Viktor 2008 augusztus végén a republikánus konvenció alkalmával az USA-ba utazott, Pataki fogadta és sor került egy találkozóra Bush volt amerikai elnökke is. Ez alkalommal Orbán kifejtette neki véleményét az esélyekről. A többi közt azt mondta a volt elnöknek, ami meg is jelent a hazai sajtóban: "...a McCain-Palin (republikánus) páros esélyei erősödnek. Most fej-fej mellett vannak, de a tendenciák kedvezőek, és úgy tűnik, hogy a demokratáknak nincs sok mondanivalójuk az igazán fontos kérdésekről". Aztán rövidesen jött Obama először, majd másodszor is. A McCain-Palin-páros emléke pedig azóta régen elhalványodott, de az akkor OV-t látványosan jégre vivő republikánus elemző ötletkovácsok máig piros szőnyeget - és vélhetően tisztes honoráriumot - kapnak a Fideszéknél, ahol - laptársunk információi szerint - látogatásaik alkalmával "csoportos foglalkozásokat" is tartanak vezető politikusoknak...