Előző
Következő
új cikk

Belföld

El akar veszejteni minket ez az ember?

Népszava|2013. márc 2. 05:11
[A+ A-]
Két gyerek az ágyon alszik, két gyerek földre terített paplanokon, a házban csak az egyik szobában van meleg. Számos családnál csak erre futja a jelenlegi közmunkabérből, ám a kormány ezt a summát is meg akarta kurtítani. Már a kutyák is elvékonyodtak, az embereknek meg fáj a dologtalanság - ez van Szabolcsban.
Lassan morzsolódik a február, naptár szerint ez a legkurtább hónap, ám az élet ezt nyújtja a leghosszabbra - legalábbis ha az ember közmunkás. Egyelőre sok közmunkás nem tudja, igényt tartanak-e rá, és ha igen, mikortól. - Pedig jó lenne újra kezdeni, decemberben az ember még elvan, felíratja magát munkanélkülinek a hivatalnál, intézi a papírozást, de most már szinte fáj, hogy itthon ülök. De az engem foglalkoztató állami cég még nem szólt - pillant sötétet a tömött bajszú férfi. Az otthon ülés annyit tesz, hogy ilyenkor fáért, takarmányért robotol az ismerősöknél, így legalább csökken a fűtésszámla, és megvan a disznónak a táp. Ha meg kellene vásárolni a takarmányt, nem röfögne az ólban a sertés. Asszonya erősen reméli, hogy mehet megint közmunkára az ura, "de pénzt akkor is csak áprilisban látunk leghamarabb", legyint rá realistán.

Pedig február végére már a kutyák is megvékonyodtak Szabolcsban, a fekete keveréknek majdnem átüti a bordája fakó bundáját. - Öreg eb, tíz éve őrzi a portát. Nem rég érkezett a kisunoka, hároméves, de ő is egyre vékonyabb, haloványabb - szégyelli elfordulva könnyeit az ősz asszony. Régen a kutya jussa volt a száradt sercli, most megszívatják káposztalevessel - azt kapja a gyerek, vagy a többi családtag. - A kicsi apja két hónapot közmunkázott tavaly, a havi 22 800-át a kicsinyke nyugdíjamból egészítettem ki - magyarázza a nagymama, és sötét monológba kezd arról, hogyha őt elviszi a halál, akkor igazából az egész családot viszi, csak a többieket lassan.

A szomszédba, pontosabban a szomszéd tyúkólba viszont nem "kopog be a kaszás" - élve értékesebb a két árva csirke. A "tojás erőt ad, és szinte minden étkezést ki lehet váltani vele" a háziasszony ars poeticája szerint. Most is tojásleves rotyog a kályhán - amivel főznek és fűtenek is. Ugyan a kormányzati kommunikáció azt fújja, hogy a rezsicsökkentés majd a közmunkások anyagi helyzetét is megtámasztja, csakhogy az intézkedés számtalan közmunkást nem érint. - A kormányzati propagandának számító rezsicsökkentés sokaknak azért nem jelent semmi könnyebbséget, mert nekik már ki van kapcsolva a gáz vagy a villany - fakadt ki korábban a Fehérgyarmat mellett található Győrtelek polgármestere. (Halmi József egyébként demonstrálandó a közmunkások iránti szolidaritását, az éhségmenet keretében maga is felsétált a fővárosba.)

Akad, ahol a gázt vagy az áramot nem kapcsolják ki - a szolgáltatók, ha egyszer behajtották a hátralékot, akkor kártyás mérőórákat szerelnek fel, a kártyára feltöltött egy-két ezer forintokat kell beosztani egész hónapra. És bizony a közmunkásoktól könnyen behajthatók a közüzemi tartozások, hiszen azt automatikusan levonják bérükből a társaságok, ahogy a rendőrségi bírságokat is. - Találkoztunk olyan esettel, amikor a biciklivel menők egy csoportját megállította a rendőr, megkérdezte van-e munkájuk, akinek nem volt az tovább mehetett, akinek volt - mégpedig közmunkája - azt a bicikli hiányosságai miatt 10-15 ezer forintra büntette - magyarázta Nyakó István. Az ok szerinte egyértelmű: a rendőr pontosan tudta, hogy az önkormányzat ezt is köteles levonni a bérből. - Megjegyzem: segélyből nem lehetne levonni - nem véletlenül nem hívja segélynek a kormányzat, noha arról beszél, hogy a közmunkás-bérrel a segélyeket váltja ki - tette hozzá a szocialista politikus.

A közfoglalkoztatottak átlagkeresete minden ellenkező híresztelésekkel szemben meghaladta a 73 ezer forintot, deklarálta még évértékelő beszédében a kormányfő. És Orbán nem csúsztatott, hiszen a bruttó kereset valóban ennyi, mintegy 26 ezer forinttal több mint a kárhoztatott 47 ezer. Csakhogy utóbbi, a közmunkás-nettó, a különbözetet az állam nyúlja le, márpedig adóból és járulékból nem lehet vásárolni. (Amúgy a miniszterelnök updatelhette volna az adatait, hiszen 2013-ban nettó 49 ezer forintra hasasodott a közfoglalkoztatottak járandósága, ennek a bruttója meghaladja a 75 ezret, ami még jobban hangzott volna.) Arról pedig hallgatott a kormány, hogy a településen belül dolgozó közmunkások csak napi hat órában robotolhattak volna 2013-ban, így a pénzük is 37 ezer forintra sorvadt volna havonta. Szerencsére a polgármesterek tiltakozása miatt visszakozott a kormány.

- Tényleg el akar veszejteni minket ez az ember - fakad ki egy özvegyasszony egy ukrán határ melletti faluban. Négy gyereke van, a kétszobás házban a kisebbikbe húzódtak, csak azt tudják fűteni - a gyerekek fele a földön alszik, mert csak egy ágyuk van. - Erre futotta a 49 ezerből, hát mire jutott volna 37 ezerből. Meghalni. Arra...

Lájkoljon minket a Facebook-on is!