Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újabb kudarc lett Papcsák feljelentése

Népszava|2013. márc 5. 05:08
[A+ A-]
Nem történt bűncselekmény, ezért a rendőrség megszüntette a nyomozást a mandiner.hu újságírója ellen, akit Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere rágalmazásért jelentett fel egy 2011-es cikke miatt. "Talán én lehetek az első jobboldali újságíró, akit a Nemzeti Együttműködés Rendszerében rabosítottak" - számolt be az eljárásban őt ért élményekről Rajcsányi Gellért. Papcsák egyébként ugyanezen cikk miatt egy sor baloldali médiumot is beperelt, de rendre vesztett.
Az írások azt a témát dolgozták fel, amelyet a zuglói LMP-s képviselő, Várnai László a saját blogján írt meg két évvel ezelőtt: a Papcsák vezette önkormányzat működésének első hónapjaiban több tízmillió forint összegben kötött tanácsadói szerződéseket, ezek kedvezményezettjei pedig - sok esetben - korábbi pozíciójukat elvesztett helyi kormánypárti politikusok családtagjai vagy ő cégeik voltak. Erről adott hírt a mandiner.hu is, majd - mint Rajcsányi írja - "minket is elért az érzékeny kerületvezető haragja".

Rajcsányi szerint a polgármester nem is "a közpénzek hírben szereplő mozgásának tényét" vonta kétségbe, csak egy mondat fájt neki: "A Papcsák Ferenc vezette önkormányzat tanácsadásokért mintegy 80 millió forintot fizet ki, többek között rokonoknak", ugyanis a kerületvezető szerint ezt úgy is lehetett érteni, hogy Papcsák saját rokonainak fizették ki a milliókat, holott a cikkből kiderül, nem ez történt. "Ebből a mondatból lett aztán egy kerek évig tartó büntetőügy", amely a nyomozás megszüntetésével zárult - emlékeztetett az újságíró.

"Nem kell nagy szavakat használni, ez nem a demokrácia győzelme a fidesznyik önkénnyel szemben; csak a józan észé és a realitásé a valóságot kicsavarni szándékozó, a kényelmetlen tényeket perlekedéssel palástolni akaró politikusi úrhatnámság fölött" - hívta fel a figyelmet az újságíró, aki szerint az ügy tanulságos Papcsáknak is, hiszen neki és "buzgó ügyvédeinek ideje elgondolkodniuk azon: vajon jól értelmezik-e a demokráciát, a sajtó szabadságát és alapvető feladatát (...) valamint a véleménynyilvánítás szabadságát."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!