Előző
Következő
új cikk

Külföld

Botrányok árnyéka vetül a koronára

Népszava|2013. márc 6. 05:58
[A+ A-]
Mintha kiesett volna az alattvalók kegyeiből I. János Károly. A spanyol király a hétvégén komoly gerincműtéten esett át, s mivel lábadozása akár fél évig is eltarthat, ismét felerősödött a vita arról, hogy a 75 éves uralkodónak le kellene-e mondani fia, Fülöp herceg javára a trónról.
Spanyolországban - úgy tűnik - nem tabu többé a monarchia jelene és jövője. Már tavaly pedzegette a média, hogy itt lenne az ideje a király visszavonulásának, idén február végén pedig a katalán szocialista párt (PSC) első titkára, Pere Navarro nyíltan is kimondta: ha I. János Károly nem mond le, ha a korona nem alkalmazkodik az új időkhöz és nem modernizálódik, akkor a lakosság akár a monarchia folytonosságát is kétségbe vonhatja. Noha a PSC vezetőjét nem csak a kormányzó Néppárt (PP), hanem az ellenzéki, szocialista PSOE vezetése is lehurrogta, a katalán politikus csak azt fogalmazta meg, amit a közvélemény-kutatások is világosan jeleznek. A sajtóbeli polémiáknál is rosszabbul eshetett az uralkodónak, hogy a baszkföldi Vitoriában, a kosárlabda Király Kupa döntőjében a közönség csúnyán kifütyülte, s ez már nem először történt meg.

Annus horribilis, azaz szörnyűséges esztendő - II. Erzsébet brit királynő így emlegette az 1992-es évet, amikor leégett a windsori kastély, elvált két gyereke, tojással dobálták meg Berlinben, s még kedvenc kutyája is jobblétre szenderült. Nos, I. János Károly számára 2012 lehetett hasonlóan borzasztó év. Egy botswanai elefántvadászaton balesetet szenvedett, kétszer is megműtötték a csípőjét, s azóta bottal kénytelen járni. Kedvenc veje, Cristina lányának férje, a volt kézilabdázó Inaki Urdangarin gyanúsítottá vált egy korrupciós ügyben. Nyolc unokája közül az egyik, a 13 éves Felipe Juan Florián lábon lőtte magát, noha nem is vehetett volna kezébe fegyvert. Bár a királyról eddig is lehetett tudni, hogy szenvedélyes vadász, az elefántszafarin való részvétele megtépázta természetbarát renoméját: meg is vonta tőle a tiszteletbeli elnöki címet a biológiai sokféleség védelmében fellépő World Wide Fund (WWF)spanyol szervezete. Ráadásul hírbe hozták egy német hercegnővel, akivel arra a bizonyos vadászatra elutazott. Az uralkodó bocsánatot kért, a korona közzétette a királyi udvartartás elszámolását, csökkentették a király javadalmazását, I. János Károly tekintélyén azonban menthetetlenül csorba esett.

Az alkotmányos monarchia helyreállítását annak idején még Francisco Franco kezdeményezte. Az 1931-ben a népharag elől Olaszországba emigrált, 1941-ben a trónról lemondott XIII. Alfonz unokáját a hajdani diktátor szemelte ki utódának. János Károly apjával szemben Franco bizalmatlan volt, a fiát azonban jövendő királyként neveltette fel. A leendő uralkodó 1962-ben a görög királyi családból választott feleséget, s Zsófia hercegnővel 1963-tól már Madridban éltek. 1968-ban, amikor betöltötte 30. életévét, Juan Carlos nagy beszélgetést folytatott a tábornok-elnökkel, Franco akkor megerősítette, hogy őt, nem pedig apját szánja a trónra. A jövendő király az utóbb nyilvánosságra került külügyminisztériumi iratok szerint a madridi amerikai nagykövet révén Washington véleményét is kikérte, ám végül is neki kellett meghozni a döntést: elfogadja-e a felkínált lehetőséget. Döntött, s I. János Károly néven két nappal Franco halála után, 1975. november 22-én emelte trónra közfelkiáltással a madridi parlament.

Európa egyik legnépszerűbb koronás fője lett. Példás szerepet játszott a demokratikus átmenet levezénylésében. Az ellenzék sem kérdőjelezte meg a monarchia létét, sőt, belefoglalták az 1977-es alkotmányba, noha - mint mostanában gyakran felvetik - az államfő feladatkörét, kötelezettségeit azóta sem körvonalazták világosan. A spanyolok nem felejtik el, hogy amikor 1981. február 23-án Antonio Tejero alezredes csendőreivel berontott a parlamentbe és túszul ejtette a törvényhozást, I. János Károly király (úgy is, mint az alkotmány védelmezője és a hadsereg főparancsnoka) tévébeszédben szólította fel a katonákat, hogy maradjanak a kaszárnyákban. A puccskísérlet elbukott, s ebben az uralkodó fellépésének döntő jelentősége volt. A királyi család népszerűségét jó ideig semmi nem zavarta meg, I. János Károly sportsikereit ünnepelték, vadász- és egyéb kalandjait pedig nem szellőztette a sajtó.

E kegyelmi időszaknak azonban már vége: a spanyol korona számára a jelek szerint semmivel sem ígérkezik könnyebbnek az idei esztendő, mint a 2012-es év volt. Tovább folyik a vizsgálat a király veje ellen, Inaki Undargarín már tavaly nem kívánatos személy lett a királyi palotában, s az uralkodó honlapjáról is lekerült a neve. Az alattvalók nehezen hiszik el a baszk olimpikon magyarázkodását, hogy a koronának semmi köze nem volt az általa vezetett Nóos alapítvány gyanús pénzügyeihez. A válság sújtotta Spanyolországban rendkívül rossz visszhangot keltett, hogy az alapítványnak adott közpénzekből milliók csorogtak át magánszámlákra, s az exsportoló az udvar tekintélyét kihasználva intézte üzleti ügyeit. A királyi család nyilvánosságra került e-mail üzeneteiből az is kiviláglott, hogy az uralkodó már korábban felszólította vejét, hagyja ott a kétes alapítványt, s más állást keresett számára. Az álláskeresésben pedig épp az a hölgy játszott szerepet, akivel a király Botswanában elefántra vadászott.

Igaz, a szépasszony, Corinna zu Sayn-Wittgenstein nemrég cáfolta az Hola! spanyol magazinnak adott exkluzív interjúban, hogy gyengéd szálak fűznék a királyhoz, s különösképpen azt, hogy belekeveredett volna a Nóos alapítvány korrupciós ügyleteibe. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy sokan alapjaiban kérdőjelezik meg a monarchia szerepét. A napokban Antoni Gutiérrez-Rubí politológus, kommunikációs tanácsadó az El País című lap hasábjain pontokba szedte, milyennek kellene lennie egy megújult monarchiának. A korona legyen szerényebb, töltsön be hasznos, integráló szerepet, s viselkedjen példamutatóan. A királyi családnak önként le kellene mondania kiváltságairól, az uralkodó legfeljebb annyit kereshetne, mint a miniszterelnök, nem pedig négyszer többet, átláthatóvá kellene tenni a Zarzuela-palota gazdálkodását - sorolta az elvárásokat a politológus, s ez a vita az uralkodó szerepéről alighanem még jóideig folytatódik.

A király a hétvégén újabb operáción esett át, ezúttal porckorongsérvvel műtötték. A kényes gerincműtét után ugyan gyorsan kihozhatták az intenzív osztályról, de máris közzétették, hogy akár fél évig is eltarthat a felépülése. Még az sem kizárt, hogy a lábadozás miatti kényszerszabadság alkalmat adhat a hosszú távon egyébként is elkerülhetetlen királyi visszavonulás előkészítésére. Az El Periódico című katalán lap fel is vetette, hogy nem ártana, ha a trónörökös ebben az időszakban minél több terhet levenne az uralkodó válláról. A király állapotáról beszámoló híradásokban azonban az is szerepelt, hogy I. János Károly, ha kell, kerekesszékben vesz majd részt fontos eseményeken. A királyi ház honlapján hivatalos közleményben cáfolták, hogy az uralkodó lemondását fontolgatná.Azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a 45 éves trónörökös, Fülöp herceg felkészült a kormányzásra - írta nemrég az El Mundo című lap. Asturias hercege több nyelven beszél, a legjobb iskolákat végezte el, családot alapított, a király kíséretében, s önállóan is bejárta a világot, ismeri a nagypolitika főszereplőit. Legfeljebb azt hiányolják, hogy nem olyan karizmatikus, mint az apja, ritkán szólal meg, visszafogott, s állítólag nincs humorérzéke. De ez nem is alapkövetelmény az uralkodói poszt betöltéséhez.

Beatrix leköszön, II. Erzsébet marad

A spanyol trónörökléssel kapcsolatos találgatások csak felerősödtek azt követően, hogy holland királynő bejelentette visszavonulását. Beatrix, akárcsak I. János Károly, 75 éves, s január végén közzétette, hogy hivatalba lépésének 33. évfordulóján, április 30-án lemond fia, Willem-Alexander javára a trónról. A holland királyi családban ez tradíció, Beatrix édesanyja, I. Julianna is még életében átadta a koronát lányának. A brit uralkodó, II. Erzsébet ugyanakkor már régen világossá tette, hogy fia, Károly herceg csak halála után léphet a helyébe. A brit királynő tavaly gyémántjubileumát ünnepelte, s - bár hétvégén egy gyomorfertőzés miatt néhány napot kórházban töltött - jó egészségnek örvend, s ha édesanyjához hasonlóan hosszú életű lesz, Károly walesi herceg uralkodása nagyon rövid lehet.A trónörököspár botrányos válása, Diana hercegné halála idején a brit korona válságos időszakot élt át, és sokan sürgették a királynőt, hogy elsőszülött fiát átugorva Vilmos herceg javára mondjon le a trónról.

II. Erzsébet ezt már csak azért sem fogja megtenni, mert jól emlékszik arra, hogy apja VI. György királyként azért volt kénytelen elfoglalni a trónt, mivel bátyja, VIII. Edward egy elvált amerikai nőt akart feleségül venni, s Wallis Simpson kedvéért lemondott. Lánya fiatal házas volt, amikor apja 1952-ben meghalt. Azóta, immár több mint 60 éve II. Erzsébet a brit uralkodó. Évek óta sürgetik XVI. Károly Gusztáv svéd királyt is, hogy Victoria leánya javára mondjon le a trónról. Belgium jelenlegi uralkodója, II. Albert bátyja, Baudouin király 1993-as halálát követően lépett trónra. A dánok 60 százaléka nem bánja, ha királynőjük, II. Margit marad a trónon, egy felmérés szerint csak 26 százalék vélte úgy, hogy Frederik herceg, a trónörökös javára le kéne mondania.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!