Előző
Következő
új cikk

Belföld

Március 15. - Állami rendezvények a nemzeti ünnepen

MTI|2013. márc 8. 19:51
[A+ A-]
Díszünnepség a Múzeumkertben, nyílt nap a Parlamentben, a budai Várban koncertek, viselettörténeti bemutató és ingyenesen látogatható múzeumok is várják az érdeklődőket március 15-én, a nemzeti ünnepen.
Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester múzeumkerti beszéde után a Pénzügyőr Zenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Központi Katonazenekar felvezetésével ünnepi menet indul a budai Várba, ahol több helyszínen kirakodóvásár, zenés és kulturális programok várják a látogatókat - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A Tisztelet a bátraknak! mottójú programsorozat keretében a Dísz tértől a Kapisztrán térig húzódó részen különböző mesterségekkel ismerkedhetnek a résztvevők, a Hadik-szobornál Kárpát-medencei zenék és énekek hangzanak el, valamint a Buda Folk Band és vendégei zenélnek.

A Szent István-szobornál viselettörténeti bemutatót tekinthetnek meg a látogatók, majd a Balkan Fanatik ad koncertet. A Kapisztrán téren a Kaláka együttes műsora szórakoztatja a közönséget, majd Gergely Éva és Bársony Bálint Hangold újra! koncertjén az Ádám Jenő Zenei Általános Iskola gyermekkórusa énekel. A Hunyadi-szobornál huszárkonyha, fegyveres lovas és gyalogos bemutató színesíti a programokat.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható és külön programokkal készül a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár.

Idén is ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a Parlamentben a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet és a Szent Koronát 9 órától 14 óra 30-ig.

Az Országház Kupolatermében 16 órakor adja át a Magyar Érdemrend kitüntetéseit, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjakat Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A részletes programok a rendezvénysorozat honlapján, a marcius15.kormany.hu oldalon is megtalálhatók.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!