Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kitárja kapuit a galéria

Népszava|2013. márc 11. 06:34
[A+ A-]
Öt év kényszerszünet után újra nyílik a Tárt Kapu Galéria, ahol skizofréniától, bipoláris és más mentális zavarban szenvedő művészek képzőművészeti alkotásait állítják ki. A gyűjtemény a IX. kerületben, az Iparművészeti Múzeum szomszédságában kap helyet, és holnap nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiállított művek alkotói között olyan is akad, akinek egy munkájáért akár 100 ezer forintot is fizetnek a gyűjtők.
Ha végigtekintünk az európai kultúra történetén, számos enyhébb vagy súlyosabb elmezavarban szenvedő művészt találhatunk, elegendő csupán Vincent van Gogh-ra, Edward Munch-ra vagy akár Gulácsy Lajosra gondolnunk. Nem csoda, hogy mind a pszichológiát és a pszichiátriát, mind a művészeket élénken foglalkoztatják azok a művek, amelyeket nem egészséges elme hozott létre. Európában az állandó kiállítások mellett képzőművészeti vásárokat is szerveznek az úgynevezett outsider (kívülálló) vagy art brut (nyers, csiszolatlan művészet) művek bemutatására, amelyeket minden esetben a közönség nagyfokú érdeklődése kísér.

Hazánkban 2004-től az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) állították ki a művészetterápiás foglalkozások során létrejött műveket, de az OPNI 2007-es bezárása óta nem volt állandó tárlata az outsider műveknek. Az ötéves kényszerszünet holnap 17 órakor ér véget, amikor a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány fáradságos munkájának köszönhetően újra nyílik a Tárt Kapu Galéria. Immár azonban nem a Lipótmezőn, hanem a Corvin-negyed melletti Hőgyes Endre utca 2. szám alatt.

"Ezek a művészek nem részesültek akadémikus képzésben, mi legfeljebb csak annyit mutatunk meg nekik, hogyan fogják az ecsetet. Ugyanakkor a cél nem az, hogy esztétikai értékeket állítsanak elő, a legfontosabb a személyiség- és lelki fejlődésük" - mondta el lapunknak Komáromi Erzsébet Katalin képzőművész-művészetterapeuta. Hozzátette: a festés, a rajzolás vagy a kerámiázás lehetőséget ad a betegeknek arra, hogy olyan dolgokat jelenítsenek meg, amelyekről nem tudnának beszélni. A képzőművész úgy gondolja, az akadémikus-intézményi művészképzés szürkesége miatt mutatkozik olyan nagy igény az outsider művekre. A Tárt Kapu Galéria célja, hogy a páratlan értékű hazai art brut művészet bemutatásával átírják a mentális zavarokkal élőkkel kapcsolatos előítéleteket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!