Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ferenc az új pápa

Népszava|2013. márc 13. 21:00
[A+ A-]
Meglepetésre a jezsuita Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét választották meg a katolikus egyház fejének, aki a Ferenc nevet veszi fel. Ezzel első ízben latin-amerikai, argentin főpap kerül a katolikus egyház élére. Rá hárul az a feladat, hogy megújítsa a katolikus egyházat. Egyszerű, közismerten szerény főpap, akinek lehet elég ereje ahhoz, hogy véghezvigye a Vatikán reformját, megújítását is.
Ujjongó, több tízezres tömeg fogadta az új katolikus egyházfő megválasztását. Eufória uralkodott 19 óra 6 perckor a Szent Péter téren, s megkongatták a Szent Péter bazilika harangját, amely perceken át hirdette: új főpap ül Szent Péter trónjára, dűlőre jutottak a Bíborosi Kollégium tagjai a pápa személyéről. Az ötödik szavazási fordulóban szerezte meg a kétharmados többséget. XVI. Benedek emeritus pápát szintén a konklávé második napján választották meg. Szokatlanul hosszú idő, éppen egy óra telt el a fehér füst felszállta és az új pápa bemutatása között. Nem tudhatjuk, mi okozhatta a késlekedést, a hosszú várakozást, s mi zajlott a nagy pillanat előtt a Sixtus-kápolna falai között. Róma több pontján végeláthatatlan közlekedési dugók alakultak ki, utcákat is lezártak, mert aki csak tudott, a Szent Péter térre igyekezett.

A terebélyesedő tömeg egyre türelmetlenebbé vált, s folyamatosan csökkenő lelkesedéssel figyelte a vatikáni zenekar kimerítő, de jól megkomponált előadását. Miután befejezték az előadást, a tömeg feszült csöndben várta a nagy bejelentést. Jean Louis-Tauran francia bíboros, korelnök protodiakónus 20 óra 12 perckor tette közhírré a Szent Péter bazilika lodzsájáról a jól ismert mondatot: "Habemus papam!, "Van pápánk!". Szavait érezhető csalódottság fogadta. Sokan arra számítottak, hogy az olasz Angelo Scolát választják meg, aki a reformerek jelöltje volt. Tauran láthatóan zavarba is jött a tömeg nem egyöntetű ünneplése kapcsán.

Az új pápa, Ferenc azonban közvetlen stílusával hamar belopta magát a jelenlévők szívébe. Olaszul köszöntötte a híveket. Köszönetet mondott XVI. Benedek emeritus pápának. Ezt követően elimádkozta a Miatyánkot. "Induljunk el közösen ezen az úton. A szeretet és a béke útján. Imádkozzunk a világért. Azt szeretném, hogy ez az út gyümölcsöző legyen az evangelizáció számára" - jelentette ki a pápa. Mielőtt áldást osztott volna, arra kérte a híveket, imádkozzanak érte, hogy segítse őt az Úr. Jorge Bergoglio Buenos Airesben született. Négy testvére volt. Apja vasutasként kereste a kenyeret. A Villa Devoto szemináriumban tanult, majd 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. San Miguelben végzett, szakdolgozatát filozófiából írta. Később Santa Fében, majd az argentín fővárosban, Buenos Airesben irodalmat és pszichológiát tanult. 1968 december 13-án szentelte pappá Ramón José Castellano.

Ezt követően San Miguelben oktatott és a novíciusok lelki vezetője lett. Kiváló vezetői képességeiről ismerték. 1973-ban ezért a jezsuita rend vezetőjévé, provinciálisává választották, s a pozíciót 1979-ig töltötte be. 1980-ban a San Miguel szeminárium rektorává tették meg, az intézménynél 1986-ig szolgált. Doktori disszertációját Németországban írta. Bergoglio 1998. február 28-án követte Quarracino bíborost Buenos Aires érseki székében. II. János Pál pápa 2001. februárjában választotta be a bíborosok közé. Kardinálisként több pozíciót töltött be a vatikáni Kúriában. Egyebek mellett tagja volt a papi kongregációnak. Rendkívül humánus személyiségnek ismerik és kiváló kommunikátornak tartják. Ideológiáját tekintve konzervatív, de nyitott a társadalom kérdéseire, és a szociális igazságosság híve. Egyszerű, szerény személyiség. Egyszerű lakásban lakott Buenos Airesben, nem nagy palotában. Gyakran vette igénybe a helyi közlekedési eszközöket, nem drága limuzinnal járt.

II. János Pál 2005-ös halálát követően az ő neve is felmerült a pápaesélyesek között. Állítólag a szavazásokon jól szerepelt, a harmadik voksolási körben negyven voksot kapott. Ám egyszer csak sírásban tört ki, s arra kérte a főpapokat: ne rá szavazzanak. 2005. novemberében az Argentin Katolikus Püspöki Konferencia elnökének nevezték ki. Bergoglio többször szót emelt az abortusz és az eutanázia ellen. Ugyan a homoszexualitás tekintetében az egyház irányvonalát követi, de többször is kifejtette, el kell fogadni az azonos neműekhez vonzódókat. Ugyanakkor ellenezte az argentín kormány 2010-es döntését, amely lehetővé tette az azonos neműek számára a házasságot. "Ne legyünk naívak, ez destruktív döntés, nem Isten akarata szerint való". Ezért kissé feszült a viszonya Cristina Fernandez Kirchner argentin elnökasszonnyal.

Találkozhat a két egyházfő

Federico Lombardi, a Szentszék sajtószóvivőjének a pápa további programjával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásának másnapján szentmisét celebrált a Sixtus-kápolnában. Ezt követően a bíborosokkal cserélt eszmét, majd a sajtó képviselőinek rendelkezésére állt. Egyes feltételezések szerint a beiktatási szentmise időpontja március 19. lehet. Milyen lesz a régi és az új egyházfő viszonya? Lombardi szerint az új pápa első miséjén aligha lesz jelen XVI. Benedek emeritus pápa. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az új katolikus egyházfő ellátogat Castel Gandolfóba, a pápák nyári rezidenciájára, s találkozik XVI. Benedekkel, aki február 28-i távozása óta tartózkodik itt.

Sirálynak tapsolt a több tízezres tömeg

A délelőtti két szavazás eredménytelen volt, ezeket követően a bíborosok visszatértek a Szent Márta vendégházba, ahol elfogyasztották szerény ebédjüket, majd pihentek egy keveset, ám délután négy órára visszatértek a Sixtus-kápolnába. Körülbelül 3/4 5-kor kezdődött a negyedik szavazási kör, majd utána pedig az utolsó, az ötödik. A délutáni órákban a zuhogó esőben is órákon keresztül várták a "füstjelet" az érdeklődők. Majdnem teljesen megtelt a Szent Péter tér. Négy óriási kivetítőn követhették nyomon a Sixtus-kápolnánál zajló eseményeket. Miután hosszú ideig semmi sem történt, a legnagyobb figyelmet egy szomjas sirály keltette, amely lelkesen kortyolgatott a kápolna feletti kéményen felgyülemlett vízből.

A feszültséget Federico Lombardi, a Szentszék sajtóügyekben illetékes igazgatója oldotta hosszú sajtóértekezletén. Azzal viccelődött, "Szentháromságnak neveznek minket" utalván arra, hogy rendre két tolmáccsal állnak a sajtó képviselői, a mintegy 5400 Vatikánba akkreditált újságíró elé. Sokatmondó, hogy Szent Ferenc nevét vette fel az új pápa. Ezzel is azt mutatja, a szerénységet, a szegények megsegítését tartja legfontosabb feladatának. A névválasztás igem szerencsés, hiszen Szent Ferenc a történelem talán legnépszerűbb szentje volt. Arra is utalhat, gyökeresen másra törekszik, más stílust képvisel, mint elődei, II. János Pál, vagy XVI. Benedek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!