Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csípőből csúsztat Orbán

Népszava|2013. márc 23. 05:03
[A+ A-]
Ismét csak valótlanságokat állított szokásos rádióinterjújában a kormányfő. Orbán Viktor egyetlen tényszerű, elfogadható magyarázatot sem tudott adni az alaptörvény negyedik módosítását érintő aggályokra, miközben fokozódik a nemzetközi botrány és súlyos nemzetközi következmények is várhatnak Magyarországra.
Az április 17-re tervezett, Magyarországról szóló strasbourgi európai parlamenti (EP) vitára készülhet el az Európai Bizottság (EB) jogi szakvéleménye az alkotmány negyedik módosításáról - tudta meg a Bruxinfo a foglalkoztatáspolitikai EU-biztostól. Andor László legalábbis ezt a dátumot valószínűsítette, de a magyar biztos azt is elmondta: a magyar ügy ismét olyannyira érzékennyé vált politikailag, hogy az EB elnöke magához vonta az alkotmánymódosítással kapcsolatos akták ellenőrzését. Az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, José Manuel Barroso mellett Viviane Reding alapvető jogokért és igazságügyért felelős uniós biztos is felügyeli a magyar dossziékat.

A legfontosabb uniós döntéshozó testület egyes tisztviselői - a brüsszeli magyar portálnak - valószínűnek nevezték, hogy az alkotmány negyedik módosításának vizsgálatát követően a Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarország ellen. Az francia hírügynökség úgy értesült, hogy az EB majdani reakciója tovább növelheti a feszültséget Brüsszel és a magyar kormány között. Ezt erősíti az is, hogy a magyar kormánnyal kapcsolatban kiéleződött a pártpolitikai vita is az Unióban, sőt, bizonyos EP-frakciók egyre gyakrabban sürgetik a közösség alapszerződésének 7-es cikke szerinti eljárás megindítását.

Ideje felfüggeszteni Orbán szavazati jogát az EU-ban - ezzel a címmel írt például véleménycikket az EUobserver című lapba tegnap Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője. Belgium volt miniszterelnöke hivatalosan is kezdeményezni készül, hogy érvényesítsék Magyarországgal szemben a hetes cikket, vagyis az uniós szavazati fog felfüggesztését. Ehhez a parlament kétharmadának döntésére van szükség, vagyis a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is támogatnia kellene a szankciót, Verhofstadt pedig cikkében erre bátorította is a magyar kormány mellett eddig kiálló jobboldali frakciót.

A kormány mindenkit meghallgat, de a magyar nemzeti szuverenitást nem fogja feladni - mondta ellenben Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az alkotmánymódosítást érő bírálatokra reagálva. A kormányfő kifejtette: "Magyarország nem fogadja el azt a helyzetet, hogy már egy hónapja zajlik egy vita a parlamentben, és egy nappal a szavazás előtt idetelefonáljanak nekem Brüsszelből - hívják akárhogy is azt az embert - vagy valamelyik nagy európai állam fővárosából, és azt mondják, állítsam le a törvényalkotás folyamatát, és ne szavazzon a magyar parlament". Szavaival szemben tény, hogy a február 8-án benyújtott módosítás ügyében az ellenzék, a hazai jogvédők és több európai ország kormánya, valamint az EB is már februárban kifejezte aggályait, a javaslat elfogadása előtti héten pedig az Európa Tanács (ET) főtitkára, Thorbjorn Jagland levelében és szóban is arra kérte a magyar kormányt, halasszák el a zárószavazást. Miután pedig a Fidesz ezt visszautasította, a José Manuel Barroso EB-elnök három nappal a parlamenti döntés előtt hívta fel Orbánt, hogy tervei megfontolására kérte.

De a kormányfő csúsztatott a negyedik alkotmánymódosítás tartalmi kérdéseiben is, hiszen például a hajléktalanság alkotmányos szabályozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: azzal "minden normális ember egyetért", hogy a helyi önkormányzatoknak és a központi államnak rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amelyekkel megakadályozhatnak a többi embernek hátrányos, veszélyes magatartást. Nem tudni, Orbán milyen felmérés alapján hivatkozott e döntés nagy támogatottságára, hiszen korábbi ígéretével ellentétben még csak nemzeti konzultáció sem volt ebben az ügyben. Orbán a család fogalmának új szabályozását érintve azt állította, hogy ez a családdefiníció szélesebb, mint a ma még hatályban lévő Ptk. meghatározása. Csakhogy ez is hazugság, hiszen a régi Ptk. nem írja elő a család feltételeként a házassági kapcsolatot, amelyet a jövőben az alaptörvény megtesz, és amely feltétellel kapcsolatban az Ab kimondta: diszkriminatív korlátozást jelent.

A rezsicsökkentés és az alkotmánymódosítás körüli nemzetközi bírálatok közötti esetleges összefüggést firtató felvetésre a miniszterelnök azt mondta: a kabinet nem tudja ezt bizonyítani, de "van fogalmunk arról, hogyan működik az élet". Orbán szerint, ha kell, erőből végre fogják hajtani a rezsicsökkentést. "Van a hátamon ostor- és botnyom most is, de boldog és elégedett vagyok, mert Magyarország elég jól teljesít ahhoz, hogy ilyen lépéseket meg tudjunk tenni" - fogalmazott.

Orbán kitért a kormányát bíráló német animációs filmre is, és azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy "hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá" - fogalmazott. A rajzfilmet a két német közszolgálati televízió, az ARD és a ZDF gyerekcsatornáján, a Kika gyerekhíradójában vetítette. A "Piros lap Magyarországnak" című filmecske azt magyarázza el a német gyerekeknek, hogy Magyarország túl sokszor szegte meg az EU szabályait, ezért a közösség akár az uniós támogatások megvonásával is büntetheti.

Videókban olvasnak be Orbánnak

Üzenj te is! néven Facebook-oldal indult, melyen személyes video-üzeneteket lehet küldeni Orbán Viktornak. A Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái által üzemeltetett oldalt már csaknem kétezren jelölték be, és több tucat üzenetet töltöttek fel üzenőfalára. "Nem támogatom az antidemokratikus, diktatórikus elképzeléseit, és nevemet nem adom hozzájuk. (...) Ha legközelebb még egyszer a 'magyarság egésze' kifejezéssel mer élni, feljelentem!" - fogalmazott például video üzenetében egy fiatalember, Veres Dávid, akinek üzenetét tegnapig csaknem tízezren osztották meg, és mintegy hétezer lájkot, azaz tetszés-nyilvánítást is bezsebelt.

Csúszik az ötödik alkotmánymódosítás?


A miniszterelnök arról is beszélt a Magyar Rádiónak, hogy a kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-áig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására. Az Ab ugyanis április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. Orbán szerint ebben a kérdésben a magyar felfogás összeütközésbe került a nemzetközi gyakorlattal, és ezt a problémát meg kell vitatni, tehát "semmilyen további alkotmánymódosításra vagy gyors megoldásra sem szükség, sem lehetőség nincs". Hozzátette: "európai megoldást" akarnak, ezért kérte a Külügyminisztériumot, szervezzen ezzel foglalkozó konferenciákat, melyek miatt ki fognak csúszni az Ab által megszabott határidőből. Korábban fideszes politikusok arról nyilatkoztak: módosítani fogják a Btk.-t, illetve az alaptörvényt is azért, hogy ismét büntethetővé tegyék a vörös csillag, illetve a horogkereszt nyilvános viselését.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!